Tzolk'in: The Mayan Calendar

Volgens de Maya's zal het 21 december 2012 zover zijn : het einde van de wereld. Neem dus al uw overblijvend verlof snel op, het zou zonde zijn dit te laten staan tot de laatste week.

Tzolkin, The Mayan Calender heeft wel een heel bijzonder spelmechanisme, namelijk het dynamisch worker placement. We kennen allemaal wel een normaal worker placement : mannetjes plaatsen, mannetjes doen iets of zorgen voor grondstoffen, mannetjes wegnemen. Hier zal echter na elke ronde een groot tandwiel in het midden van het spelbord, andere tandwielen laten draaien. En op die andere tandwielen zet je jouw mannetjes. Hoe verder je mannetje op het tandwiel kan meedraaien, des te beter of interessanter de actie die je kan uitvoeren zal worden, of te meer grondstoffen je zal vergaren.

De inhoud van de doos.
Tijdens een beurt kan je slechts 2 dingen doen :
* oftewel zet je een aantal mannetjes op het bord.
* oftewel neem je een aantal mannetjes van het bord.
Combineren is niet toegelaten. Je kan ook nog bedelen bij de goden als je te weinig maïs hebt, maar daar gaan ze niet goed gezind voor zijn.

Hoe meer mannetjes je op de tandwielen gaat zetten, des te duurder dit gaat worden. Je moet namelijk alles met maïs betalen. En dat is schaars. Zet je dan ook nog eens mannetjes op plaatsen die al redelijk ver op het tandwiel staan, zal je dit ook nog eens extra maïs kosten. Mannetjes van het bord halen kost gelukkig niets, maar zal enkel opleveren.

Op het grote tandwiel zien we 4 markeringen. Bij elke markering is er een tussentijdse puntentelling of een verdeling van goederen. Afhankelijk hoe gunstig gezind de goden je zijn, kan je hier veel of weinig verkrijgen. Je moet dan ook je werkvolk voeden met ... maïs. Nadat het tandwiel helemaal rond is geweest, is er een eindtelling en is de winnaar bekend.

De super coole tandwielen op het speelbord.
Je kan dit spel winnen of verliezen door verschillende soorten tactiek te gebruiken. De allereerste keer is het een beetje zoeken, en zal je een mengeling van alles willen proberen. Je hebt als het ware een extra hersenhelft nodig om alles te kunnen vooruit plannen, dus dub niet te veel tijdens je beurt, want iedereen heeft naar mijn weten toch maar 2 of minder hersenhelften.

Dit spel werd geschonken door Czech Games Edition en is in december het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers :  2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 90 minuten


Reacties

Populaire posts