Five Tribes

Eindelijk, nog eens een nieuw spel van Days of Wonder ! De meesten weten wel dat zij garant staan voor kwaliteitsvolle spellen in een erg mooi thema. Denk zo maar aan Smallworld, Colosseum, Cargo Noir of Memoir 44. De verwachtingen voor deze nieuwste telg is dus hoog !


De setting van Five Tribes speelt zich af in 'het land van 1001 nachten'. Het spelbord stel je zelf samen door 30 tegels in een raster op de tafel te leggen. De manier waarop je de tegels legt, kies je zelf, om zo het spel telkens weer wat anders te maken. De mannetjes, die we in 5 verschillende kleuren terug vinden, worden ook at random op deze tegels geplaatst. Langsheen het bord ligt een stapel met Djinn kaarten waarvan er 3 open liggen. Aan de andere kant vinden we kleine bordjes om de spelersvolgorde te bepalen via biedingen. Een rij van 9 goederen worden open naast het bord geplaatst. Elke speler start met 50 geldstukken, die elk 1 punt waard zijn.


Eerst zal er geboden worden op de startposities. De duurste plaats kost 18 geld, en dan ben je zeker dat je deze ronde mag beginnen. Je kan ook op de 0 gaan staan als het je niet uit maakt. Beslissen er nog spelers om op de 0 te gaan staan, schuiven ze wel voor jou in de volgorde.
Nu de volgorde bepaald werd, mag de eerste speler van start gaan.


De speler mag een willekeurige tegel kiezen, alle mannetjes die daar staan vastnemen, en met dat groepje bewegen over het raster. Hij mag daar horizontaal of verticaal mee bewegen, niet diagonaal. Telkens je over een tegel beweegt, moet je 1 mannetje achterlaten. Kom je zo uiteindelijk op een tegel waar je het laatste mannetje neerzet, moet daar ook een mannetje van diezelfde kleur staan. Dan mag je alle mannetjes van die kleur nemen en mag je de actie van de tegel uitvoeren.


Afhankelijk van de kleur van de mannetjes die je net genomen hebt, kan je het volgende doen :
* gele mannetjes zijn 1 punt op het einde van het spel + 10 punten voor elke tegenspeler die minder gele mannetjes dan jou heeft.
* witte mannetjes heb je nodig om bijvoorbeeld djinn kaarten te kopen, maar geven ook punten op het einde van het spel.
* met blauwe mannetjes score je een punt of geld per blauwe tegel rondom de tegel waar je gestopt bent, vermenigvuldigd met het aantal blauwe mannetjes die je genomen hebt.
* met groene mannetjes mag je grondstofkaarten nemen.
* met rode mannetjes kan je een ander mannetje elders of bij je tegenspelers vermoorden.


Als je een tegel kan leegmaken, mag je daar met je kameel gaan staan, en is die tegel van jou. Op het einde kan deze 4 tot 15 punten opleveren. Met de grondstofkaarten kan je op het einde van het spel ook flink scoren, zeker als je er 9 verschillende wist te bemachtigen. De djinns op zich hebben ook een puntenwaarde, maar ze leveren ook nog eens bepaalde voordelen op. Zo is er bijvoorbeeld een djinn die je geld geeft telkens een andere speler of jezelf een andere djinn koopt.


Het spel is ten einde zodra een speler geen mannetjes meer kan verzetten. Daarna volgt de eind telling. Bij het spelen van deze Five Tribes had ik onmiddellijk het gevoel van : 'Nog eens ?'.
Five Tribes kan dus het rijtje met prachtige spellen van Days of Wonder vervoegen.

Dit spel werd geschonken door Days of Wonder en is vanaf december het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.

Five Tribes is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 1 uur

Reacties

Populaire posts