Die Staufer

We flitsen ons terug naar de 12de eeuw, waar de spelers mensen van adel zijn. Jullie vergezellen Henry de 6e op zijn tournee doorheen gebieden in Europa die via de familie Staufer onder controle werden gebracht. Je kan dat gebied vergelijken met het Duitsland van vandaag. Jij staat te springen om je eigen deel in dit land te verbeteren, door adelen in machtige posities in de 6 gebieden te krijgen.


Het spel neemt 5 rondes in beslag, waarbij elke speler op de kop 3 acties per ronde krijgt. M.a.w. met 15 acties moet je de klus klaren. De spelers voeren een actie uit in volgorde van hun familieleden op het actiebord, van boven naar beneden. Tijdens een beurt neem je ofwel een bevoorradingsactie door naar één kant van het actiebord te bewegen, oftewel beweeg je of ontwikkel je, waardoor je naar de andere kant van het actiebord zult bewegen.
Kies je een bevoorradingsactie kies je één van de vakjes op de voorraadtabel, beweeg je het aangeduid aantal gezanten en adelen van de provincie naar je persoonlijk hof, en als er een kist onder dat vak zit, mag je die nemen. De schatkisten zijn er in verschillende kleuren, en elke kleur heeft zijn eigen functie in het spel. De bruine schatkist zal punten opleveren afhankelijk hoeveel je er hebt, de oranje schatkist levert onmiddellijk punten of figuren op, de blauwe schatkist geven je een eenmalige bonus en de purperen laten je toe een privilege kaart te nemen. Deze privilege kaarten kunnen andere acties wijzigen of kunnen je een bonus geven als je een bepaalde handeling doet.
Kies je de beweging of ontwikkel actie, dan kies je zelf welk zetel in die bepaalde regio wilt bezetten. Als die zetel niet in de regio staat waarin de koning zich bevindt, zal je één gezant moeten spenderen om kloksgewijs van de koning weg te bewegen. Elke gezant komt zo in het bovenste gedeelte van de gebieden, totdat je het gebied bereikt dat je wilt bezetten. Dan betaal je de kost van deze zetel, plaats er een figuur, dat mogelijks een persoon van adel moet zijn. Zit er een schatkist onder deze zetel, mag je ook deze nemen.


Is iedereen klaar met zijn acties zal je punten scoren voor deze ronde. Je zult enkel punten scoren in het gebied dat aangeduid wordt in de huidige rij van de puntentegels, en in het gebied dat het best overeenkomt met bepaalde voorwaarden (minste schatkisten, meeste bezettingen, waar de koning is, enz...) Moesten deze 2 gebieden nu toevallig hetzelfde zijn, tel je enkel punten voor die ene regio.
Om een ronde te beëindigen verwijder je alle bezetters van de daarnet getelde regio, voeg je nieuwe schatkisten toe onder de zetels, en de koning gaat 1 tot 3 stappen verder in de richting van de klok. Als de koning zal alle gezanten terugsturen die hij passeert naar de eigenaars ervan. Na 5 rondjes tellen de spelers alle punten die hun schatkisten hebben opgebracht.


Dit spel werd geschonken door Hans im Gluck en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 40 minuten

Reacties

Populaire posts