Trapwords

Dat men bij Czech Games Edition weet hoe men een party-spel moet maken is inmiddels wel bekend. Als deze uitgever dan een nieuw party-spel aankondigt, dan zijn automatisch onze oren gespitst.
 
In Trapwords, speelt men in twee teams. Ieder team bestaat uit minimaal twee personen, maar met meer spelers, wordt het zeker en vast nog plezanter. Doel van het spel is om het monster te verslaan dat zich langzaam maar zeker beweegt naar de kamer waar jouw team zich in bevindt. Uiteraard wil jouw team als eerste bij het monster zijn. Om dat te doen, dient men woorden die op kaarten staan, juist te raden.

Ieder team bestaat uit één persoon die gaat proberen om het woord te omschrijven dat op de kaart staat. De overige teamleden gaan proberen om het juiste woord te raden. Tot zover lijkt het heel simpel, maar uiteraard schuilt er een addertje onder het gras. Of zeg maar gerust adder. Het andere team weet namelijk welk woord geraden dient te worden. En zij mogen steekwoorden opschrijven die niet gezegd mogen worden door de persoon die het woord gaat omschrijven. Het aantal steekwoorden dat zij mogen opschrijven is gelijk aan het nummer van de kamer waarin jouw team zich op dat moment bevindt. Hoe verder de progressie van jouw team is, des te meer steekwoorden mag het andere team opschrijven. Uiteraard is degene die het woord gaat omschrijven niet op de hoogte van de steekwoorden die het andere team heeft opgeschreven.
Stel dat het te raden woord surfplank is. Het andere team schrijft de woorden zee, golf, bord, zeil, wind en strand op. Omdat jouw team zich in kamer drie bevindt, mogen ze slechts drie woorden kiezen. Na overleg kiezen ze uiteindelijk voor de woorden zee, strand en golf als steekwoorden. Ze houden deze woorden voor zichzelf geheim, en nu is het aan het andere team de taak om het woord te raden. De persoon die het woord gaat omschrijven doet het als volgt: "Je gebruikt het op zee." Het woord zee is gebruikt, en de beurt is meteen ten einde. Maar degene die het woord moet omschrijven weet natuurlijk ook dat het andere team steekwoorden op heeft mogen schrijven. Het woord zee is dan wel heel erg voor de hand liggend, en hij kiest dan ook een andere omschrijving. Bijvoorbeeld, "Je staat erop in het water", de overige leden van het team raden meteen het woord surfplank waardoor het team een kamer verder richting het monster mag gaan. De beurt om een woord te raden gaat nu naar het andere team. Uiteraard zijn er enkele restricties als het gaat om wat gezegd mag worden om een woord te omschrijven, hetgeen duidelijk in de spelregels staat omschreven.

Mocht geen van de teams in de ronde het woord juist hebben geraden, dan gaat het monster een kamer verder richting de teams. Het team dat achter staat, begint de volgende ronde.

Om het allemaal nog wat lastiger te maken, zijn er in verschillende kamers ook nog eens vloeken verstopt. Een vloek kan bijvoorbeeld aangeven, dat de persoon die het woord omschrijft niets meer mag zeggen, nadat het team een keer heeft geraden.

Het monster kan worden verslagen op het moment dat een team zich in dezelfde kamer als een monster bevindt. De ronde wordt op dezelfde manier gespeeld als eerdere rondes, echter een monster geeft ook beperkingen aan het team. Zo kan een monster bijvoorbeeld bepalen dat er maximaal drie keer naar een woord mag worden geraden. Het team dat het monster weet te verslaan, wint Trapwords.
Mochten beide teams zich in de kamer met het monster bevinden, dan speelt een team als eerste. Op het moment dat zij het juiste woord raden, wordt de zandloper op de zijkant gelegd. Het zand dat in de zandloper aan de onderzijde zit, is de tijd die het andere team heeft om nu het woord te raden. Doen zij dat voordat het zand op is, wint dat team het spel. Anders wint het andere team.

Trapwords is in mijn ogen een vernieuwend party-spel, dat zeer zeker hoge ogen zal scoren op de komende speldagen.

Aantal spelers: 4-8
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten

Trapwords is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Czech Games Edition


Reacties

Populaire posts