Radetzky - Milano 1848


De naam Radetzky kende ik enkel van de Radetzky-mars, een populair klassiek werk van de bekende componist Strauss. Blijkt dat dit een Oostenrijkse generaal is die heel wat wapenfeiten op zijn palmares heeft. In dit spel is hij echter de gemeenschappelijke vijand die je coöperatief moet verslaan in de strijd om Milaan.

Het bord presenteert het stadsplan van Milaan, opgedeeld in 16 districten en een kasteel. In het begin worden een aantal wijken bezet door 1 of meerdere soldaten, en Radetzky himself leidt ergens zijn troepen. Jullie, de rebellen, beginnen in een onbezette wijk met elk 4 handkaarten. In je beurt mag je 3 acties doen, te kiezen uit: 5 mogelijkheden. Zoals bewegen naar een aangrenzende wijk, vechten tegen soldaten of tegen Radetzky. Het vechten volgt het gekende principe van papier/schaar/steen: een Oostenrijkse kaart wordt getrokken, die je moet counteren met een handkaart. Als je wint, mag je een volgende soldaat aanvallen, maar let op: als je dan verliest komen alle soldaten terug! Vechten tegen Radetzky is nog lastiger: dan moet je 3 kaarten tegelijk counteren. De beloning is dan wel navenant. Gelukkig kan je steun krijgen van andere rebellen in hetzelfde district. Wanneer je in een onbezette wijk bent, mag je die voorgoed bevrijden, maar enkel als de corresponderende districtkaart open ligt. Dit gebeurt aan een tempo van 1 kaart per ronde (random), dus enige planning is hier noodzakelijk. De laatste actie is het aanvullen van je hand. Dit kan tactisch belangrijk zijn voor ondersteuning.
Als laatste is Radetzky aan de beurt. Die laat troepen los uit het kasteel als het vol is, neemt definitief bezit van wijken als er 4 soldaten aanwezig zijn, en stuurt versterking naar bezette wijken of het kasteel. Wanneer op dit moment iemand 5 districten of meer controleert, eindigt het spel. Anders vult iedereen zijn hand weer aan en gaat de strijd verder.


Radetzky is wat mij betreft een aangename verrassing. Het mechanisme is eenvoudig, maar stelt je constant voor logistieke dilemma's. Een goede coördinatie is onontbeerlijk en een vleugje geluk altijd welkom. Voor de liefhebbers is er zelfs een geavanceerde versie die nog meer opties biedt. Ben je fan van coöperatieve spellen, dan is deze uitdagende variatie zeker de moeite.

Dit spel werd geschonken door Post Scriptum en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1 - 5
Speelduur: 45 - 90 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts