Nine Worlds


In de Noorse mythologie is er sprake van 9 werelden, elk bevolkt door een specifieke groep wezens. De bekendste zijn wellicht Asgard, thuis van de goden (in Walhalla), en Midgard, waar de gewone mensen leven. In Nine Worlds ben je leider van zo'n wereld, en je doel is om je heerschappij uit te breiden naar de andere werelden.

Het spelbord toont de 9 werelden, met Asgard centraal en de rest in een cirkel eromheen. Elke speler beschikt over 25 stenen en een avatar. De avatar (en een steen) begint op je thuiswereld, 1 steen ligt op je avatarkaart en de rest vormt de voorraad. Tijdens de actiefase krijg je een aantal actiepunten (afhankelijk van het aantal spelers, en mogelijk ook van de beurtvolorde). Die kan je inzetten om je stenen te bewegen in allerlei variaties (van/naar je avatarkaart, naar het bord, naar andere werelden etc) of om je avatar te verplaatsen. Na deze fase wordt er strijd geleverd op de werelden waar meer dan 5 stenen liggen. Te beginnen met de startspeler verwijdert iedereen om beurt een steen tot er exact 5 liggen. Wie daarna de meerderheid heeft, mag de speciale actie van die wereld uitvoeren (ook weer stenen of avatar bewegen). Je avatar telt hierbij als tie-breaker. Heb je controle over een wereld ondanks je een steen hebt verwijderd, levert dat bovendien bonuspunten op. De nieuwe situatie bepaalt meteen ook de beurtvolgorde voor de volgende ronde.

Om de drie rondes is er een puntentelling. Je scoort onder andere voor stenen op het bord, wereldcontrole en aanwezigheid. Wie na 9 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.


Nine Worlds is een typisch meerderheidsspel. Dank zij de vele acties kan je dit op verschillende manieren benaderen. Er is zelfs mogelijkheid om je tegenstanders te saboteren door hun stenen te verplaatsen of weg te nemen. De wisselende beurtvolgorde zorgt ervoor dat de zwakste speler altijd laatst aan de beurt is, waardoor het verschil beperkt zou moeten blijven. Wat de presentatie betreft is er toch een kleine kritische noot: elke wereld heeft een eigen kleur stenen, maar sommige zijn moeilijk te onderscheiden zodat je goed moet opletten bij het vaststellen van de meerderheid. Ook is het lastig om te zien welke speciale actie in welke wereld hoort; de symboliek is niet echt duidelijk. Laat dat je evenwel niet weerhouden om dit spel op tafel te leggen. Dit type kom je tegenwoordig minder frequent tegen, dus profiteer ervan.

Oh ja, we kunnen jullie ook meteen de mini-uitbreiding Sagas and Treasures presenteren. Deze biedt extra objectieven om te scoren, en voorziet een unieke eigenschap voor elke speler.

Dit spel werd geschonken door Medusa Games en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 60 - 150 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Reacties

Populaire posts