Moons


Moons is een kaartspel in de aloude traditie van slagen halen. Er zijn 4 'kleuren' in het spel, corresponderend met de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Elke set stelt een aantal manen van die planeet voor, van 1 to 14. Daarnaast zijn er nog 4 asteroidekaarten met een speciale functie. Interessant detail: er is geen troef voorzien.

De kaarten worden volledig uitgedeeld, maar in het begin van een ronde legt elke speler 3 kaarten voor zich. Daarna opent de startspeler, de andere spelers volgen verplicht indien mogelijk. Anders mogen ze een willekeurige kaart spelen. De slag gaat naar de hoogste kaart van de uitgekomen soort. Tot zover niks bijzonders, maar nu komen de planeettokens aan bod: de winaar kiest een token dat overeenkomt met 1 van zijn openliggende kaarten. Bovendien krijgt de speler die niet kon volgen en de laagste waarde heeft gespeeld, ook een token maar dan overeenkomstig zijn kaart. Op het einde van een ronde mag de speler met de meeste slagen nog een token naar keuze nemen. Wie geen slag heeft gehaald mag dit ook doen. Uiteindelijk zijn het namelijk de tokens die je score zullen bepalen. Het spel gaat zo verder tot de tokens op zijn, of iedereen 1 maal heeft gedeeld. Daarna wordt via een waardering van setjes de eindscore berekend.


Om de interactie te verhogen zijn er bovendien ook asteroidekaartjes in het spel. Je begint met twee, en telkens je een grote asteroidekaart speelt (als je niet kan volgen) mag je er één bijtrekken. Deze kaartjes mag je spelen voor je een gewone kaart speelt, en laten je toe om een kaart of token met iemand anders te ruilen. Er zijn ook kaartjes die je set-score op het einde verbeteren. Een niet te onderschatten hulpmiddel, deze kaartjes.

Moons is een vlot en leuk kaartspel in zijn soort. Omdat het eigenlijk om de tokens gaat, voegt dit een extra dimensie toe. Je zal tactisch moeten nadenken bij het plannen van je tableau en je slagen, zelfs als je de slag niet kan halen. Ook de asteroidekaartjes zorgen voor extra mogelijkheden. Toch een klein puntje van kritiek: de score regels van de setjes zijn een beetje verwarrend uitgelegd. Daar zal je een hulplijn voor moeten inschakelen. Dat doet echter niks af aan het spelplezier, dus zeker eens proberen.

Dit spel werd geschonken door Quick Simple Fun Games en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 30 - 45 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar


Reacties

Populaire posts