Century - Oosterse Rijkdom

Een jaar na het verschijnen van het eerste deel van de Century trilogie werd het tweede spel uitgebracht, Century - Oosterse Rijkdom genaamd. Aangezien het eerste deel goed was bevallen, smaakte dit deel naar meer. Na het openen van de doos, werd meteen duidelijk dat dit geen beginnersspel is. De iconografie is nog steeds uitermate duidelijk, maar de hoeveelheid verschillende componenten in de doos zal de beginner misschien afschrikken.

Ook de insert van deze doos is weer keurig verzorgd en alles heeft een eigen plek hierin. Als de regels zijn gelezen, is duidelijk dat we hier met een compleet ander soort spel hebben te maken. Ook hier heeft de bedenker van het spel genoeg aan een 2-zijdige kaart om alles uit te leggen.

Een speler die aan de beurt is mag zijn schip verplaatsen en aansluitend een actie uitvoeren.
Een speler mag zijn schip gratis naar een aangrenzende tegel verplaatsen. Als hij nog extra tegels wil verplaatsen, dan dient hij voor iedere tegel die hij verlaat een blokje uit zijn vrachtruim te plaatsen in de algemene voorraad. Hij mag zoveel verplaatsen als hij kan betalen. Eindigt een speler op een tegel waar zich al 1 of meerdere spelers bevinden, dan dient hij de speler(s) een blokje uit zijn persoonlijke voorraad te betalen. Indien hij niet alle andere spelers kan betalen, dan mag zijn schip niet op de desbetreffende tegel eindigen.

Als een speler zijn schip al dan niet verplaatst heeft, dan mag hij 1 actie uitvoeren. De actie die beschikbaar is, is afhankelijk van de tegel waarop de speler zich bevindt.

  • Is de speler op een markttegel geĆ«indigd, dan mag hij op die tegel een handelspost bouwen indien hij er nog geen heeft op de tegel. De kosten voor het bouwen is 1 blokje voor iedere handelspost die zich al op de tegel bevindt aan de algemene voorraad. Je neemt de meest linkse handelspost van je persoonlijke spelersbord uit de rij die overeenkomt met het symbool op de markttegel. Als je een verticale kolom leegmaakt, dan mag je een bonustegel uit de voorraad kiezen. Als je eenmaal een handelspost op een tegel hebt gebouwd, dan kan je de bijbehorende marktactie uitvoeren. Ruil de blokjes die boven de pijl om voor de blokjes die onder de pijl staan.
  • Is de speler op een haventegel geĆ«indigd, dan mag je de puntentegel nemen die erbij ligt door de blokjes te betalen die erop vermeld staan. Leg vervolgens een nieuwe puntentegel op de haven. 
  • Indien een speler geen van de bovengenoemde acties wil uitvoeren, dan mag hij 2 gele blokjes uit de algemene voorraad nemen en die in zijn ruim plaatsen.
Het spel eindigt als een speler een vierde puntentegel heeft genomen. De huidige ronde wordt afgemaakt. De spelers tellen de punten van hun puntentegels, de vrijgespeelde vakjes van hun persoonlijke spelersbord en de resterende blokjes bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel. 

Century - Oosterse Rijkdom is een familiespel dat menigeen zal kunnen bekoren. Ook de geoefende speler zal hier zeker genoeg uitdaging in vinden om het regelmatig te spelen.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 minuten

Dit spel is geschonken door Asmodee BE en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke

Century - Oosterse Rijkdom is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke.

Reacties

Populaire posts