Coloma

Coloma is de stad waar in 1848 een gebeurtenis plaatsvond, die de geschiedenisboeken inging. Hier ontstond namelijk de goudkoorts. Nietsvermoedend begon een man een zagerij te bouwen op de noord Folk van American rivier. Op een bepaald moment zag hij iets glinsteren in de rivier. Een nadere inspectie wees uit dat het hier om zuiver goud ging. Toen was het hek van de dam. Want het lukte de man niet om zijn ontdekking geheim te houden. In een mum van tijd werd Coloma bevolkt door goudzoekers. Vele profiteerden mee van deze aantrekkingskracht. Er werden hotels en saloons uit de grond gestapt en iedereen probeerde een graantje mee te pikken van deze snel groeiende stad.

In Coloma reis je zelf aan naar deze stad en probeert je geluk te beproeven. Je gaat op zoek naar goud, rekruteert werknemers, koopt paarden en probeert bedrijven te stichten. Je krijgt ook kansen om de omliggende rivieren en grenslanden te verkennen. Maar pas op, je bent niet de enige die op dit grandioze idee gekomen is. Vele pioniers hebben je gevolgd, met allen het zelfde doel: succesvol worden!

Coloma is een worker-placement waarbij de pioniers geplaatst kunnen worden op een ronde schijf met acties. Het spel verloopt in jaren. Na drie jaren volgemaakt te hebben, eindigt het spel. Je kiest in het geheim een locatie waarvan je de actie uit wilt voeren. De reden dat dit in het geheim gebeurt, is heel simpel. Kiezen meerdere spelers dezelfde actie, dan loop je de kans dat de beste acties aan jullie neus voorbij gaat. Probeer dus goed in te schatten welke actie je tegenspelers zullen kiezen. Dat vind ik een leuke twist aan het spel.
Er zijn in Coloma vele wegen die naar de overwinning leiden. Maak hierbij goed gebruik van je stadskaarten, waardoor je net even iets efficiƫnter kunt zijn. In een twee-speler spel wordt er gebruik gemaakt van een derde 'blinde' speler. Hij heeft echter een belangrijke taak. Hij is de permanente beveiliger van de stad. Maar je zult gaan merken dat hij dit niet alleen kan. Lopende het spel zullen er meer ongure types verschijnen, welke de derde speler niet in zijn eentje aankan. Hulp is dus gewenst.

Het spel ziet er mooi en kleurrijk uit. Je waant je in het wilde westen!  In iets meer dan een uur is bekend wie van jullie de beste goudzoeker is.


Aantal spelers: 1-6
Leeftijd: Vanaf 13 jaar
Speelduur:75 minuten

Dit spel is vanaf januari te spelen bij het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Final Frontier Games

Reacties

Populaire posts