Dale of Merchants Collection


Dale of Merchants Collection is geen verzamelbox zoals je eerst zou denken. Het is een op zich staand spel in de Dale of Merchants reeks, maar het komt wel in een speldoos die groot genoeg is om alle voorgaande delen te bevatten. Vandaar dus de toevoeging Collection.

Dit spel neemt je mee naar een universum waar verschillende diersoorten zich hebben toegelegd op handelen, en wel met hun eigen specifieke karakteristieken. Elke diersoort heeft zijn eigen set van kaarten, met waardes van 1 tot 5. Bij de setup worden een aantal van deze sets gekozen, en elke speler krijgt van elke set een kaart met waarde 1. De rest van je begindeck wordt aangevuld met junkkaarten (geldkaarten in feite). De sets worden door elkaar geschud en vormen een trekstapel, waarvan 5 kaarten worden opengelegd in de markt. Alle spelers schudden hun deck en trekken 5 kaarten.


In je beurt mag je 1 actie doen, te kiezen uit 4 mogelijkheden.
Ten eerste: op de markt een kaart kopen. Je betaalt de waarde, plus een marktkost gaande van 0 (uiterst rechts) tot 4 (uiterst links). Je geldkaarten gaan op je aflegstapel, de gekochte kaart komt direct op je hand. Ten tweede: een technique kaart spelen. Dit is een dierkaart met een speciaal effect dat je uitvoert. Ze kan bvb ook een extra actie opleveren. Sommige kaarten hebben effecten die meerdere ronden duren; zolang blijven ze dan voor je liggen. Daarna gaat de kaart in principe op je aflegstapel. Er zijn ook passieve kaarten, die je enkel moet tonen om hun effect te gebruiken.

De derde optie is het afleggen van een aantal kaarten. Dat mag ook 0 zijn, waardoor je in feite een beurt past. De laatste en belangrijkste optie is een stapel bouwen in je marktkraam. Dat doe je door één of meerdere kaarten van dezelfde diersoort af te leggen die een bepaalde totaalwaarde hebben. Je eerste stapel moet waarde 1 hebben, je 2e waarde 2 enz tot de laatste stapel die waarde 8 moet hebben. Wie als eerste deze stapel legt wint trouwens onmiddellijk het spel. Je ongespeelde kaarten hou je op hand, je vult gewoon aan.


Deze editie van Dale of Merchants heeft uiteraard ook een aantal nieuwigheden. Zo zijn er karakterkaarten die je een bijzondere eigenschap geven, specialiteitskaarten ter ondersteuning en pestkaarten die je tegenstanders het leven zuur maken. De diersoorten zijn allemaal uniek en introduceren interessante nieuwe elementen.

Als je Dale of Merchants nog niet kent is dit een ideaal moment om kennis te maken. Het is een mix van deckbuilding en setcollectie met eenvoudige principes maar onverwachte diepgang. De diersoorten zijn leuk gevonden en bieden gevarieerde speelstijlen. Afhankelijk van de gekozen combinaties kan het spelverloop dus sterk uiteenlopen. Kortom, een spel voor wie van alle markten thuis is...

Dit spel werd geschonken door Snowdale Design en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 20 - 60 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts