Kamigami Battles - Battle of the Nine Realms


Kamigami Battles – Battle of the Nine Realms is een deckbuilder waarin de spelers een god vertegenwoordigen met als doel de andere goden te elimineren door middel van de krijgers die ze recruteren.

Elke god heeft enkele unieke eigenschappen en begint met een bepaalde hoeveelheid energie. Daarnaast heeft hij ook nog een tempel die bijkomende acties biedt. Deze tempel start eveneens met wat energie, maar zodra de energie op is (door aanvallen of door het betalen van eigenschappen) is deze vernietigd en niet langer bruikbaar. Eigenschappen komen trouwens in 2 categorieën: acties (enkel tijdens je beurt) en reacties (wanneer van toepassing).

De krijgers vormen de hoofdmoot van de markt, maar het bijzondere is dat niet alle soorten tegelijk beschikbaar zijn. Alle kaarten worden namelijk samen geschud en daarna uitgelegd tot er 6 verschillende soorten (van de 18) openliggen. Eventuele dubbels worden gewoon gestapeld. Dit brengt een onvoorspelbaarheid in het spel waardoor het verloop telkens anders zal zijn. Daarnaast zijn er nog de typische basiskaarten die steeds beschikbaar zijn. In dit geval spreken we over priesteressen, bisschoppen en bewakers, die geld opleveren en een minimale verdediging.


De klassieke deckbuilderprincipes worden gevolgd, maar met enkele uitzonderingen. Zo komen gekochte kaarten niet op je aflegstapel maar op je trekstapel, zodat ze quasi onmiddellijk gebruikt kunnen worden. Wanneer je een krijger speelt, mag je zijn eigenschappen gebruiken. Dit kan een aanval zijn, waarmee je een tegenstander of zijn tempel kan viseren. Als reactie kan die proberen de schade te vermijden of verminderen, maar niet-geblokkeerde schade kost energie. Daarna mag een volgende krijger gespeeld worden, op voorwaarde dat die past in de 'ketting'. Elke krijger behoort namelijk tot een bepaalde kleur, en heeft 2 secundaire kleuren die aangeven welke kleur daarop mag volgen. Het is dus belangrijk om kaarten te kopen waarmee je zo'n ketting kan vormen.
Zo bouw je ronde na ronde je deck uit en tracht je de energie van je tegenstanders op 0 te krijgen. Diegene die als laatste overblijft wint het spel. Als alternatief kan je ook winnen als je 25 energie kan verzamelen.

Deze basisversie omvat de Noorse en Griekse godenwereld, maar er zijn al uitbreidingen beschikbaar die andere goden aanbieden (India, Kelten, China, Japan, Egypte, ...).


Kamigami Battles is een deckbuilder met een uniek marktsysteem. De randomness hiervan maakt het moeilijk om vooraf een strategie te plannen, opportunisme is hier de regel. Dat kan voor sommigen een minpunt zijn, maar biedt wel extra variatie in het spelverloop. Ook hier is het zoeken naar combo's tussen je god, je tempel en de kaarten. Maar het is wel een leuke zoektocht, en het principe van de ketting voegt nog een extra dimensie toe. Er is trouwens ook een teammode beschikbaar, voor diegenen die het eliminatieprincipe minder genegen zijn.

Ten slotte nog een woordje over het artwork. Zoals de naam van de spelproducent - Japanime - al enigszins doet vermoeden wordt het artwork overheerst door vrouwelijk schoon in de typisch japanse stijl. Een mooie bonus voor de liefhebber.

Dit spel werd geschonken door Japanime Games en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 45 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar


Reacties

Populaire posts