Kraken Ataken!


Kraken Ataken! is een partyspel waarbij de spelers voor de verandering in de huid van de Kraken kruipen om zwaar beladen piratenschepen te verlossen van hun buit. Elk schip heeft een aantal schatten aan boord die stelselmatig onthuld worden. Sommige schatten leveren directe punten op, met andere moet je setjes maken. Maar om die schatten te bemachtigen moet je eerst een meedogenloze zeeschuimer zien te verslaan.

Elke speler beschikt over 2 Kraken en ontvangt elke beurt 4 tentakelkaarten. In een eerste fase gaan de spelers hun Kraken prepareren voor de overval. Dit doe je door een Krakenkaart voor je doelwit te leggen, met een gedeeltelijk verborgen tentakelkaart zodat enkel de kleur zichtbaar is. Zo'n tentakelkaart geeft een sterkte weer, waarmee je de kracht van de verdedigende piraat moet overtreffen. Maar opgepast: sommige piraten zijn immuun voor bepaalde tentakelkleuren. Je kan ook een tentakelkaart bijleggen om te versterken, of een kaart spelen voor zijn speciale eigenschap. Zo kan je bvb schatten of piraten van plaats verwisselen. Als je voorbereiding klaar is kan je passen.


Wanneer iedereen gepast heeft, beslist de startspeler (hier Kraking genoemd) welk schip eerst overvallen wordt. Liggen er meerdere Kraken op de loer, gaan ze eerst onderling uitmaken wie de sterkste is. Hier kunnen ook weer kaarten gespeeld worden om de uitslag te beïnvloeden. In geval van ex aequo beslist de Kraking wie de overval mag doen. De verliezende speler krijgt wel de kans om de Kraking later terug te pakken... Zo worden alle schepen afgewerkt. Nadien wordt aangevuld en schuift de startspeler door. Wanneer nog maar 1 schip met schatten overblijft eindigt het spel en wordt de buit geteld.

Kraken Ataken! is een kleurrijk kaartspel met heerlijke prentjes. Het is in een paar minuten uitgelegd en heeft alle eigenschappen van een typisch partyspel: vlot, snel, eenvoudig en met veel interactie. Toch zit er een behoorlijk tactische component in. Met slechts 4 kaarten is het niet altijd even simpel om de beste planning te vinden. Ga je voor de sterkte of toch maar voor de eigenschap? Welke schat ga ik viseren? Lukt dat met de huidige kleuren? Kies ik voor 1 sterke aanval of 2 zwakkere? En ook de acties van je tegenspelers kunnen zeewier in het eten gooien, om van de keuzes van de Kraking maar te zwijgen.
Zoek je een snel tussendoortje met iets meer pit, dan komt dit zeker in aanmerking!

Dit spel werd geschonken door Titan Forge Games en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 15 - 30 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts