Africana

In dit gloednieuwe spel van Abacus spiele trekken de spelers erop uit in Afrika. Ze nemen deel aan
expedities en proberen als eerste verschillende bestemmingen te bereiken. Met het geld dat ze kunnen
verdienen, kunnen ze avontuurkaarten kopen, waarmee ze waardevolle antieke voorwerpen kunnen verdienen.

In eerste instantie moeten we onmiddellijk aan het spelsysteem van Michael Schacht zijn 'Valdora' denken. Voornamelijk omdat hier ook houten boeken inzitten waar de spelers als het waren in de kaarten kunnen bladeren, maar deze keer om de avontuurkaarten te vinden die ze willen hebben.

Het spelbord laat de kaart van Afrika zien, in 2 delen langsheen de evenaar opgesplitst. De steden
in de noordelijke helft zijn bruin gekleurd, de zuidelijke steden zijn wit. Avonturenkaarten met een bruin boordje kunnen enkel in het zuiden verkregen worden en moeten afgeleverd worden in het noorden. terwijl kaarten met een witte boord net omgekeerd zullen reizen.

De 5 expeditiekaarten, die elk de start en de eindlocatie laten zien, en de beloning om die expeditie te volbrengen, worden open op het spelbord geplaatst. Elke speler heeft 1 onderzoeker die op het bord
gaat rondreizen. Tijdens een spelbeurt kan een speler 1 van de 3 mogelijke acties uitvoeren:
  • Trek 2 reiskaarten. (maximaal kan je er 5 op hand hebben op het einde van je ronde)
  • Koop 1 of meerdere avontuurkaarten voor 5 geld per stuk. Een speler kan gratis een pagina in een boek omdraaien, en voor 1 geldstuk per keer nogmaals extra omdraaien. (maximaal 3 avontuurkaarten mag je op hand hebben)
  • Beweeg je onderzoeker door reiskaarten te betalen die overeenkomen met de kleur van het vak naar waar je gaat bewegen. Elke speler heeft ook een joker, die je op het einde van elke beurt krijgt. Als een speler op het beginpunt van een expeditie komt, markeert hij de kaart met een schijfje. Als hij de bestemming bereikt, krijgt deze speler de beloning en de kaart, terwijl de anderen op deze expeditie niets ontvangen. Daarna wordt een nieuwe expeditiekaart omgedraaid.
Als een speler de bestemming bereikt die op de avonturenkaart staat, scoort die speler die kaart en
plaatst deze onze zijn bordje. Sommige kaarten hebben helpers. Deze kaarten laten toe om de gespeelde kaart om te reizen terug op de hand te nemen. Maar als je veel hulp nodig hebt, zal je veel punten verliezen op het einde van het spel.

Eenmaal je zonder expeditiekaarten zit, is het spel gedaan en de spelers scoren punten voor de expedities die ze hebben gedaan, setjes van identieke en verschillende avontuurkaarten, geld en nog een paar andere dingen.

Afrikana werd geschonken door Abacus Spiele en is in april het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 1 uur
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts