Cahoots

In Cahoots staat samenwerking centraal. Voldoe aan de opdrachtkaarten met 4 kaarten die in de 4 stapels naast mekaar liggen. Let op : je mag alleen kaarten spelen die matchen met de kleur of het getal van de voorgaande kaart op de stapel. Werk samen en voltooi alle opdrachten zonder te bespreken wat elke speler op hand heeft. Kunnen jullie alle stapels paars of oranje maken ? Of de waarde van alle kaarten precies 10 maken ?

 

Tijdens je speelbeurt, speel je één kaart op één van de 4 stapels. Je kaart moet overeenkomen met het getal van die stapel of met de kleur. Indien je één of meerdere doelen bereikt hebt, plaats je die doelkaarten opzij en trek je er nieuwe. Daarna vul je je handen terug aan tot 4 kaarten.

Dit is een spel waarbij zo goed als niet gecommuniceerd mag worden, dus let op wat je zegt tegen je teamgenoten. Je mag het zeker al niet hebben over welke kaarten je vast hebt, maar je mag het wel hebben over welke doelen je wil behalen, of bij welke stapel je graag een kaart zou willen spelen tijdens je volgende beurt. De spelers winnen gezamenlijk het spel als alle doelen bereikt zijn. Iedereen verliest als je zonder kaarten komt te zitten of een speler kan in zijn spelbeurt niets doen.

Pluspunten
* Spellen met beperkte communicatie lijken aan te slaan, en zeker in een grotere spellenclub kan het wel eens aangenaam zijn als het soms wat stiller is. Het geeft ook een bepaalde spanning: je hoopt dat je voorgangers geen kaarten spelen zodat jou plan in het water valt. Mensen die al eens een keer The Game of The Mind hebben gespeeld weten waar ik het over heb.

* Het is vrij eenvoudig om de moeilijkheid van dit spel aan te passen : je kan naar wens doelkaarten toevoegen of verwijderen. Zo kan je het spel aanpassen aan het niveau van de spelers.

* Ben je nu met 2, 3 of 4 spelers, het spel blijft telkens even leuk, onafhankelijk van het aantal spelers.

* Cahoots heeft best een hoge herspeelbaarheidsfactor. De stapel met doelkaarten is telkens weer anders, zodanig je niet echt kan voorspellen wat er zit aan te komen. 

* De spelregels zijn zo eenvoudig dat je op een paar minuten aan het spelen bent, zelfs beginnende spelers zijn op enkele ogenblikken gestart.

Minpunten
* Het spel kan wel plots heel snel gedaan zijn indien er een speler is die geen goede kaarten heeft. Vaak gebeurt het niet, maar als het gebeurt, is het wel een domper op de feestvreugde.

* Er zijn slechts 4 kleuren gebruikt in het spel, maar we kunnen voorstellen dat kleurenblinden het wel lastig hebben om de verschillende kleuren te onderscheiden.

 

Cahoots is een zeer leuk kaartspel voor jong en oud wat zeer snel aan te leren is. Zelfs de veelspeler zal dit graag beschouwen als een ideaal tussendoortje. 

Dit spel is geschonken door White Goblin Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Cahoots is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten



Reacties

Populaire posts