Allegra


Als je de spelregels van Allegra begint te lezen, heb je al snel het idee dat het allemaal bekend voorkomt. Het opendraaien van kaarten en deze optimaliseren kennen we wellicht nog wel van de spellen Beverbende en het recentere Skyjo. Toch is dat geen reden om dit spel meteen terzijde te schuiven, want ondanks dat men hier ook zo min mogelijk punten op het einde van het spel wil hebben, voegt de auteur toch enkele verrassende elementen toe aan het concept.

Anders is bijvoorbeeld de kaartendisplay van iedere speler. Behalve de 12 kaarten die in 4 kolommen en 3 rijen voor een speler liggen, wordt ook de rechterkolom kaarten van de speler aan de linkerhand van een speler gebruikt. Iedere speler heeft dus een kolom kaarten voor zich liggen, die hij deelt met zijn rechterbuurman.  

De spelers krijgen aan het begin van het spel ieder 12 kaarten. Deze worden gesloten in 4 kolommen en 3 rijen neergelegd. Vervolgens draait de speler 2 kaarten open. Hierna wordt de kolom die wordt gedeeld met de buurman gemarkeerd met een rode fiche bovenaan de gedeelde kolom. Deze kolom is gezamenlijk eigendom van twee spelers, dus dat betekent dat ze ook gezamenlijke rechten over deze kolom hebben. De kaarten die over blijven worden gedekt in het midden op tafel als trekstapel neergelegd en de bovenste kaart wordt opengedraaid en als eerste kaart van de aflegstapel neergelegd.


Het spel kan nu beginnen. De speler die aan de beurt is, kan als eerste kiezen om een blinde kaart van de trekstapel te kiezen, of hij kan kiezen voor de bovenste kaart van de aflegstapel. Vervolgens laat de speler de gekozen kaart aan de overige spelers zien. Op dat moment mogen de andere spelers kloppen om aan te geven dat ze geïnteresseerd zijn in de kaart. 

Als er niet wordt geklopt, beslist de speler of hij de kaart houdt of aflegt. Als hij de kaart wil houden ruilt hij deze kaart met een open of een gesloten kaart die voor hem ligt of in de gezamenlijke kolom ligt. De kaart die hij verwijderd komt open op de aflegstapel te liggen. Het wegspelen van een gesloten kaart kan soms voor onaangename verrassingen zorgen. 

Liggen er in een kolom of rij (de gezamenlijke kolom telt hier ook voor mee) drie gelijke kaarten, dan worden deze meteen verwijderd. Hier worden geen nieuwe kaarten voor neergelegd. 

Als er wel wordt geklopt, dan geeft een andere speler aan dat hij graag de getoonde kaart wil hebben. De speler die aan de beurt is, heeft nu de keuze om de kaart aan de medespeler te geven, of deze zelf te houden. Houdt hij de kaart zelf, dan wordt deze hetzelfde behandeld als hierboven geschreven is. Geeft hij de kaart aan een medespeler, dan mag de speler die aan de beurt is een open of gesloten kaart uit een van de kolommen van de andere speler kiezen. Denk er daarbij aan, dat ook hij een kolom deelt met zijn buurman! De kaart die hij verwijderd, wordt door de andere speler opgevuld met de kaart die hij zojuist heeft ontvangen. De kaart die de speler die aan de beurt is op deze manier heeft gekregen, wordt vervolgens in een eigen kolom geplaatst. 


Het einde van een ronde wordt ingeluid als een speler de laatste van zijn 15 kaarten opendraait. Let op, dit kan betekenen dat ook zijn buurman op dat moment 15 kaarten open heeft liggen. De speler die de kaart opendraait, wordt gezien als degene die het einde van de ronde inluid. Alle andere spelers krijgen nog een beurt. De speler die het einde van een ronde inluidt, moet het laagste aantal punten voor zich hebben liggen. Heeft hij dit niet, dan worden al zijn behaalde punten verdubbeld. Heeft hij negatieve punten behaald, dan worden deze gehalveerd. Halve punten zijn dus mogelijk. Na drie ronden wordt de balans opgemaakt en wint de speler die de minste punten heeft weten te behalen.

Zoals gezegd is Allegra niet vernieuwend, maar de elementen die het toevoegt zorgen ervoor dat dit spel regelmatig een plekje op tafel verdient. De gezamenlijke kolom zorgt voor een compleet andere manier van spelen en het kloppen voor een kaart zorgt vaak voor een win-win situatie voor de spelers.

Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten

Dit spel is geschonken door Drei Hasen in der Abendsonne en is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts