Charterstone

Charterstone is een apart spel. Het is een legacy spel, dit wil zeggen dat je het slechts 1 keer kunt spelen. Je moet namelijk tijdens het spel stickers plakken op het spelbord, en de score wordt bijgehouden op de doosjes van het materiaal. Maar ... er is een 2e kant aan het spelbord. Door een navul pack te kopen, kan je het spel volledig opnieuw spelen, en deze keer met misschien wel een hele andere tactiek of personage.

 
Een volledig spel bestaat uit 12 campagnes. Je begrijpt dat ik niet te veel kan vertellen, aangezien ik dan vele zaken verklap. Je mag er gemiddeld van uitgaan dat elke campagne een klein uurtje zal duren. Veel is afhankelijk van het aantal spelers waarmee je het speelt. Wij speelden het spel met 2.
 
De start van het spel is vrij simpel met een beperkt aantal spelregels. Die spelregels zullen geleidelijk aan duidelijk worden tijdens het spel. Hoe meer spelcomponenten je kan vrijspelen, des te complexer het spel zal worden. 
 
Op het spelbord zie je 6 gebieden, 1 voor elke speler.  Daarop zijn plaatsen voorzien om extra gebouwen te plaatsen, en die gebouwen plaats je definitief door er stickers op te hangen. In het midden kan je 6 algemene vakken vinden. Naarmate het spel vordert, zal je uiteindelijk 42 plaatsen hebben waar je je werken kan plaatsen.
 

In tegenstelling tot ander worker placement spellen, start je in dit spel met slechts 2 mannetjes. Plaats je een werker waar een andere werker staat, dan komt de werker die er al stond terug naar die eigenaar. Heb je alle mannetjes op het bord staan, dan spendeer je een beurt om ze er allemaal terug vanaf te halen. 

Je zal vermoeden dat je lang moet wachten om terug aan de beurt te komen met 6 spelers, maar ik denk dat dit niet het geval gaat zijn, toch zeker niet in de eerste campagne. Er zijn optionele regels waar een fictieve speler kan meedoen, zodat ook dat dorpje stilaan kan ontwikkelen.

Charterstone zal waarschijnlijk het meeste in de smaak vallen bij euro stijl spelers. Het spelmateriaal ziet er mooi uit, het spelbord oogt fris en het artwork is meer dan degelijk. En hoedje af om al dat spelmateriaal - voornamelijk kaarten met of zonder stickers - in de speldoos te krijgen.

Tijdens het spel heb je veel keuzes en mogelijke tactieken. Je start met basis acties, maar al snel komen er elementen bij (ik mag niet verraden welke) waardoor je nieuwe of betere strategieën kunt ontwikkelen. Even later komt er weer een gebouw bij, en je kan weer een compleet nieuwe manier van spelen starten. Er is voldoende interactie, maar niet overdreven. Precies genoeg.

Het spel evolueert constant doordat nieuw spelmateriaal regelmatig vrij gespeeld wordt. En de eerste helft van het spel gaat dit redelijk snel. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om als winnaar uit de bus te komen, aan u om ze te ontdekken.

 
Je moet er natuurlijk van houden : spellen waar je volop aan het inzetten bent om een bepaald gebouw te kunnen zetten, en even later komen er spelelementen bij, waardoor dat ene gebouw waar je voor aan het sparen bent eigenlijk niet meer nuttig is ... maar ja, dat geldt voor elke speler. 

Voor mij persoonlijk was het de eerste keer dat ik dergelijk legacy spel speelde. Het voelt erg raar aan om met een pen je naam op het spelbord of op spelkaarten te schrijven. Je hebt ook de neiging om niet te snel te spelen : je wilt namelijk zo lang mogelijk genieten van het spel. Ik betwijfel of er spelers zijn die het spel in 1 ruk uitspelen. Eerder eens een campagne elke week bijvoorbeeld.
 
 

Nog een leuk iets aan Charterstone is dat je langzaamaan het spel leert kennen. Geen waterval aan regels bij de start. Het spel blijkt goed in balans te zijn, want na een eerste campagne kwam het op enkele punten aan om te bepalen wie de winnaar was. En die winnaar krijgt een voordeel voor een volgende campagne ... In een perfecte wereld was dit spel herspeelbaar, en kon iedereen in de spellenclub er van genieten.


Dit spel werd geschonken door Stonemaier Games.


Aantal spelers : 1-6
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 45-75 minuten / campagne

Reacties

Populaire posts