Ortus

Ortus is een spel dat zijn oorsprong kent bij onze Noorderburen, meer bepaald bij Fablesmith.


Ortus is een arena waar legendarisch vechtersbaasjes samenkomen om te bepalen wie de sterkste is.
Beide spelers controleren een groepje vechters, die allemaal ervaring hebben in één van de primaire elementen (vuur, water, wind). Sommigen beweren dat Ortus aan de wieg stond waar de primaire elementen tesamen met de ruwe energie de aarde gevormd hebben. Of dit waar is, weet niemand, maar Ortus is de enige plek waar energie nog in zijn zuiverste vorm vloeit.


De spelers moeten deze energieën oogsten en ze kanaliseren naar hun troepen : de Wind Warriors, Fire Warriors en de Water Warriors, om aanspraak te kunnen maken op de overwinning. Het speelbord is een hexagonaal bord. Elke speler start met 8 soldaten op de achterste rij, de haven. De volgorde van deze soldaten mag je zelf kiezen. Een spel bestaat uit verschillende rondjes, en een rondje bestaat uit 4 fases :

* verzamelen van energie : elke soldaat op een energiebron genereert energie voor die speler.
* bewegen van soldaten : de spelers kunnen 1 energie spenderen per hex-vakje om de soldaten naar betere locaties te bewegen, of om de tegenstander aan te vallen.
* terug brengen van de gesneuvelden : als de speler zijn gesneuvelde soldaten terug naar zijn haven brengt, is zijn beurt ten einde.
* verdedigen : overblijvende energie kan gebruikt worden om de soldaten te beschermen tegen inkomende aanvallen van de tegenstander. Elke aanval heeft een bepaalde hoeveelheid energie, en als de verdediger niet evenveel energie betaald om zich te verdedigen, dan zal deze soldaat sneuvelen.


Zodra een speler 5 energiebronnen in zijn bezit heeft in het begin van zijn beurt, of als alle 8 de soldaten van de tegenstander gesneuveld is, dan wint deze speler het spel.

Je kan dit spel onder de knie krijgen door eerst de basisversie te spelen. Die kan je al in enkele minuten leren. Daarna kunnen er bijkomende regels toegevoegd worden totdat je het volledig geavanceerd spel kunt spelen. Zo zal elke soldaat speciale eigenschappen hebben en zal alles en pak meer tactisch worden.

Dit spel werd geschonken door Fablesmith en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 12
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts