Bruxelles 1893


Pearl games is één van de weinig Belgische spelmakers die serieus van zich laten horen in de spellenwereld. De looks en layout van hun spellen kan je bijna blindelings herkennen. Voorheen maakten zij al Troyes en Tournay, maar deze keer staat hun eigenste hoofdstad in het centrum van dit worker-placement spel : Brussel.


Naast het worker-placement gegeven vinden we ook nog andere herkenbare elementen terug, zoals bieden en meerderheidscontrole. Elke speler is een architect in de late 19e eeuw, en zal proberen via verschillende acties een architecturaal gebouw, in Art Nouveau stijl, te bouwen. Het gebouw dat het meeste succes weet te vergaren zal ook de meeste punten verdienen. Bovendien kan de speler ook kunstvoorwerpen produceren om de score te beïnvloeden op een positieve manier.


Het speelbord met de acties is modulair. Hierdoor zal niet elke speler toegang hebben tot elke actie tijdens de verschillende speelbeurten. Bepaalde acties kosten geld, zoals het aankopen van materialen in hoge kwaliteit, een niveau op je persoonlijk huis bouwen, een zoeken naar een geschikte baas, en maken van een kunstwerk, en dat kunstwerk verkopen voor geld en prestige. Andere acties zijn gratis, maar deze houden het risico in dat je hierdoor één van je werkers kan kwijtspelen. Enkele van die gratis acties zijn : het aankopen van materialen in lagere kwaliteit, je bazen tewerkstellen, een bezoek brengen aan de beurs, enz. ...


Zodra alle spelers passen in een ronde door geen acties meer uit te voeren, is die ronde ten einde en zullen de spelers een kunsttentoonstelling houden. Gedurende deze tentoonstelling kan er kunst verkocht worden. Daarna krijgen de spelers prestige punten of bonuskaarten, afhankelijk van de symbolen waar ze hun werkmannen geplaatst hadden op het actiebord.


Na 5 rondjes is het spel ten einde en de spelers scoren punten bonus punten afhankelijk van hun architecturaal niveau, hun bonuskaarten, hoe goed ze hun werk hebben af gekregen, en van het geld dat ze op hand hebben. Zo, nu iemand zin in een Brusselse wafel ?



Dit spel werd geschonken door Pearl Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Bruxelles 1893 is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 90 minuten

Reacties

Populaire posts