Gùgōng


Gùgōng speelt zich af in China in het jaar 1570. Op dat moment is keizer Longqing van de Ming dynastie aan de macht.  Hij erfde een land in wanorde van zijn voorganger na jaren van wanbeheer en corruptie. Hij verbleef in de Verboden stad, die de zetel was van vele keizers onder de Ming-dynastie.


Het complex is gebouwd tussen 1406 en 1420 en bestaat uit 980 gebouwen en beslaat 180 hectare. Het is ook onder de Ming-dynastie dat de Grote Muur van China werd herbouwd, versterkt en uitgebreid. Rond deze periode lag China onder zware aangevallen van hun buren : de Mongolen, dus het onderhouden van de Grote Muur was essentieel. Het grootste deel van wat we nu nog over hebben van de Chinese Muur, zijn we aan de Ming-dynastie verschuldigd. Het land was al beroemd om zijn zeer ingewikkelde bureaucratie, maar dit leidde ook tot veel corruptie. Hoewel de straffen voor corruptie zeer hoog waren, zouden de hoogste functionarissen van de Verboden Stad zich aan het verbod op corruptie houden.


Gùgōng gebruikt deze buitengewone gewoonte als basis. Spelers nemen de rol aan van machtige Chinese gezinnen die proberen om invloed en macht te verwerven door geschenk kaarten uit te wisselen met de 'Officials'. De kaarten die u als speler aanbiedt, moeten van een hogere waarde zijn dan de kaarten die u ontvangt, waardoor u strategische keuzes moet maken met betrekking tot welke acties u elke beurt wilt uitvoeren. Tijdens het spel reis je rond in China, zeil je langs het Grote Kanaal, koop je kostbare jade, help je meebouwen aan de Grote Muur, en uiteindelijk zal je een ontmoeting met de keizer ontvangen. Wel, enkel de winnaar van het spel zal hem mogen ontmoeten. Mochten er meerdere spelers hem mogen ontmoeten, wint de speler met de meeste punten.


De uitwisseling van kaarten in dit spel is uniek te noemen. Gùgōng kan worden samengevat als een zeer goede game, die zowel de expertspeler als de familiespeler kan bekoren.

'Game in a nutshell' heeft een filmpje gemaakt die duidelijk de spelregels uit de doeken doen :


Dit spel werd geschonken door Game Brewer en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1-5
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 60 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts