Futuropia



In Futuropia ziet de toekomst er rooskleurig uit: zalig niks doen, robots doen alle werk. Maar voor het zover is zal je eerst een leefgroep moeten opbouwen die zelfvoorzienend is qua energie en voedsel. Wie de meeste mensen een luilekkerleventje kan bezorgen in de best functionerende leefgroep, wint dit utopische spel.

Het mechanisme van Futuropia is vrij simpel. Iedere speler begint met vijf actiekaarten en elke beurt speel je 1 actiekaart. Wanneer alle kaarten op tafel liggen, neem je ze terug op hand en doe je verder. Iedere speler start ook met een minimale leefgroep bestaande uit 3 mensen, een kleine woonblok en 2 generatoren (1 voor voedsel en 1 voor energie) die nog door mensen bediend worden. Met behulp van de acties kan je dit stelselmatig uitbouwen tot een groter geheel.


Zo zijn er acties om een voedsel- of energiegenerator te kopen en/of voedsel/energie te produceren. Hiervoor zijn er twee markten waar telkens twee types generatoren te koop staan. Elk type produceert een bepaalde hoeveelheid en vereist een aantal operatoren. Wanneer een type uitverkocht is, schuift de markt door zodat er steeds geavanceerdere (en duurdere) generatoren beschikbaar komen. Bovendien is er een variable prijsfactor: telkens een duurder exemplaar verkocht wordt, stijgt de prijs ervan en worden de andere goedkoper. Wanneer de laatste goedkope van de hand gaat, wordt deze factor gereset en stabiliseren de prijzen terug. De gekochte generator wordt vervolgens ingepast in de leefgroep, waarna er geproduceerd wordt maar enkel door bediende generatoren.

Een ander actie laat je toe robots te kopen en in te zetten bij de generatoren zodat de mensen niet meer hoeven te werken. Hier hoort ook een energieconsumptie bij. Een gelijkaardige actie is er om mensen uit te nodigen om te werken (of te luieren), gekoppeld aan de aankoop van nieuwe woonblokken. Bij deze actie hoort dan weer een voedselconsumptie. Kan je niet voldoen aan deze consumpties, moet je bijbetalen.

De laatste actie is subsidies aanvragen, geld dus. Interessant is dat het bedrag stijgt na elke aanvraag. Heb je echt dringend geld nodig (bvb voor een aankoop), dan kan je ook altijd een lening aangaan. Maar pas op, telkens je je actiekaarten terugneemt moet je intrest betalen!

De eindfase wordt ingeluid wanneer ofwel de laatste set generatoren op de markt komt of wanneer iemand 25 mensen in zijn leefgroep heeft. Daarna mag elke speler nog 1 maal alle acties uitvoeren. Vervolgens is er de eindtelling die verschillende componenten omvat (aantal niet-actieve mensen, productieoverschotten, woonbonussen etc). Zorg ook dat je bijtijds je leningen afbetaalt, anders heb je strafpunten. Zoals meestal wint de speler met de meeste punten.

Futuropia hoort thuis in de categorie familiespellen. Het is snel aangeleerd maar bevat toch voldoende diepgang om de hersenen te stimuleren. Interactie is beperkt, enkel het aankopen op de markt kan tot knarsetanden leiden. Er is ook geen geluk mee gemoeid, het hangt volledig van jezelf af hoe goed je presteert. Neem dus de uitdaging aan, er wacht je misschien een mooie toekomst.

Dit spel werd geschonken door 2F Spiele en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 90 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar


Reacties

Populaire posts