Xi'an Terracotta Army


Xi'an Terracotta Army neemt je meer dan 2000 jaar terug in de tijd, toen de eerste Chinese keizer zijn imposante graftombe liet bouwen. Als ambitieuze bouwmeester werk je mee om het fabuleuze terracottaleger op te stellen. Plan je acties zorgvuldig en creëer de meest waardevolle beeldengroepen zodat je prestige stijgt en je uiteindelijk de gunst van de keizer verwerft.

Het spelbord stelt één van de ruimtes voor waar de terracottabeelden dienen opgesteld te worden. Het bestaat uit 3 kamers, die telkens iets andere bouwregels (en bonussen) meebrengen. Erboven is een mausoleumspoor, dat dubbel nut heeft: enerzijds bepaalt dit mee de speelvolgorde, anderzijds levert dit tegels op die punten opleveren of als bonus ingezet kunnen worden. Onderaan het bord is plaats voor 4 gebouwen, die de bouwmeesteracties voorstellen. Daar nog onder komen wapenkaarten te liggen, waarmee de beelden uitgerust kunnen worden (en die op het einde punten scoren). Het spelmateriaal zelf is heel verzorgd, de terracottabeeldjes zijn mooi vorm gegeven en vormen zeker een aantrekkingspunt.


Elke speler bezit 24 kaarten: 4 gekleurde setjes genummerd van 1 tot 6, waarbij elke kleur een type ambachtsman voorstelt. Elke ronde trek je 4 kaarten, die je per 2 speelt (in 2 beurten). De bovenste kaart is de ambachtsman die je wil spelen. Die levert grondstoffen op (klei, geld of pigment), of een helper met een permanent voordeel. De onderste kaart bepaalt de speelvolgorde: wie de hoogste kaart heeft gelegd, mag als eerste (bij ex-aequo wordt naar het mausoleumspoor gekeken). Na de ambachtsman kan een speler ook zijn bouwmeester aan het werk zetten in één van de gebouwen. Je kan een beeld bouwen, een beeld schilderen, een wapen kopen of vooruitgaan op het mausoleumspoor. Maar let op, als al iemand in het gebouw staat moet je hem een vergoeding betalen, en als er te veel volk aanwezig is sluit de keet! Er op tijd bij zijn is dus de boodschap.
Scoren doe je voornamelijk met het plaatsen van beelden, maar op het einde zijn er nog een aantal opties: de meerderheid per kamer, via de wapens (per set en per combinatie met een beeld), de mausoleumbonus en voor niet-gebruikte grondstoffen. Wie het meeste prestige behaalt komt in de gunst van de keizer en wint het spel.

Xi'an is een familiespel van het zwaardere soort. Het ziet er 'beeldig' uit en speelt vlot, maar er zijn toch momenten waar je eens goed moet nadenken. Vooruit plannen is niet evident omdat je niet weet welke kaarten je gaat trekken (wie goed onthoudt heeft een voordeel naar het einde toe), het is dus meer inspelen op het moment. Ten slotte nog even meegeven dat de handleiding niet perfect is: sommige zaken zijn verwarrend, kijk dus best even online in geval van twijfel. Het spel zelf is echter onberispelijk. Probeer het dus zeker eens uit.

Dit spel werd geschonken door Surfin' Meeple en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 30 - 60 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts