Carnavalo

Carnavalo  is een echte weerspiegeling van de carnavalsgekte die in de maanden februari en maart in ons land losbarst. Diverse carnavalsverenigingen willen schitteren en strijden om de beste plaats.  Dit is ook waar het in het spel Carnavalo om draait. 


Iedere speler stuurt een carnavalsvereniging (set van kaarten) aan en iedereen wil op het podium staan en hier de meeste punten verdienen. Punten zijn op diverse manieren te verdienen.  Vermits het in dit spel draait om tactiek, is het ook belangrijk om de andere spelers in te schatten, want dit kan je punten kosten. Als je het spelbord opent dan zie je op het bord allemaal feesttenten.  Het doel is om je kaarten zo strategisch mogelijk in te zetten bij de juiste feesttent.


Elke feesttent heeft zijn eigen scorespoor en een aparte set van fiches (punten in de vorm van pluimen).  Bij elke feesttent wordt van elke speler een schijfje (confetti) gelegd. Je kan met je schijfje proberen om op het scorespoor van een feesttent zo ver mogelijk te komen en je fiche hier te houden tot het einde van het spel. Maar dit heb je niet zelf in de hand.  Je schijfje kan pas bewegen op het spoor als jouw kaart de bovenste kaart is die in de feesttent ligt (eigenlijk als jouw carnavalsvereniging op het podium staat) en een andere speler legt zijn kaart open in de feesttent.  In dit geval krijg je als bonus dat je confetti schijfje op het spoor stijgt. 
Het lastige is dat je confetti weer van dit spoor kan verdwijnen, dit gebeurd als je de persoon bent die het hoogste aantal kaarten hier haalt.  Het is dus goed uitkijken of het de moeite is om  je schijfje tot het einde van het spel bij de feesttent in te zetten op het score spoor en dus te zorgen dat je nooit de hoogste score hebt in de feesttent zodat je je confetti kan laten liggen, of dat je snel je confetti wil binnenhalen, want dit laatste levert je sowieso 5 punten op.


Op het einde van elke ronde wordt er per feesttent gekeken welke speler in het totaal de hoogste kaarten heeft, deze speler  krijgt zijn confetti als deze nog aanwezig is in de feesttent en dit levert 5 punten op, de speler die tweede is in de feesttent, krijgt dan de pluimen (de pluimen kunnen verschillen van waarde).  Ben je de eerste in een feesttent en is je confetti al weg dan krijg jij de pluimenfiche.  Het is goed om een goed geheugen te hebben en te onthouden welke kaarten je medespelers bij welke feesttent hebben gelegd.  Dit kan het verschil maken in de eerste of tweede plaats die een verschil in punten opleveren.

Naast de kaarten die je als speler kan plaatsen kan je ook kiezen om met één van de drie figuren te bewegen, en indien mogelijk de bijhorende actie uit te voeren. Als personages hebben we Prins Carnaval.  Van zodra Prins Carnaval voor een feesttent wordt geplaats wordt de bovenste kaart van de feesttent uit de tent gehaald en opgeroepen om deel te nemen in de stoet.  De speler die het hoogste aantal kaarten in de stoet heeft liggen krijgt een -5 fiche.  Gelukkig kan iedereen maar één -5 fiche ophalen.  De speler met de tweede hoogste waarde krijgt een bonusfiche. Van zodra je bij een volgende ronde een -5 fiche hebt en je bent terug de persoon met de hoogste waarde in de stoet dan kan je enkel nog maar bonussen krijgen.  Het kan dus ook een strategie zijn om eerst de -5 te pakken en daarna steeds je in te zetten op de stoet.


Miss Caranavalo is het tweede personage waar je mee kan spelen. Zodra Miss Carnavalo voor een feesttent staat wordt de bovenste kaart genomen en in het midden van het spel gelegd. Zolang de kaart in het midden van het spelbord ligt heeft deze geen meerwaarde.  De kaart kan terug in het spel komen van zodra Miss Carnavalo naar een andere feesttent wordt verplaatst, in dat geval ruilt de bovenste kaart van de feesttent met de kaart in het midden van de tafel.  De kaart die naar het midden van tafel wordt gehaald, wordt zo de bonuspunten van het podium ontnomen.  Het gebruik van Miss Carnavalo, kan ook een unieke manier zijn om zelf je eigen kaart in een andere feesttent te plaatsen zonder een andere speler de punten te geven.

En als laatste hebben we Barricadol, als deze voor een feesttent staat dan mag er geen kaart meer in of uit. Meer nog dan hebben ook Miss Carnavalo en Prins Carnaval geen invloed meer op de feesttent.


De eerste keer dat je het spel speelt is het even wennen aan de opties die je als speler hebt en de tactiek die je kan gebruiken, zowel voor het inzetten van de karakters als voor het spelen van de kaarten.  De tweede keer speel je gegarandeerd het spel anders. Laat het je verassen zoals ook Carnaval in het echt verrassend is.

 
Dit spel werd geschonken door 999 Games (en Peter Verhaege) en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.


Carnavalo is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden. 


Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 1 uur

Reacties

Populaire posts