Mogel motte

Iedereen kent wel kakkerlakkenpoker, -salade of soep. Deze Mogel Motte is een spel uit dezelfde serie. En heel bijzonder is dat je MOET valsspelen om te kunnen winnen.

Je tracht als eerste al je kaarten kwijt te geraken. Iedereen start met 8 kaarten. De oudste speler krijgt een kaart met de bewaker, die heel het spel op de tafel blijft liggen. De kaarten zijn genummerd van 1 tot 5. Enkele van die kaarten hebben speciale mogelijkheden die effekt hebben zodra ze op de aflegstapel liggen of op hand van een speler komen.

Tijdens een beurt, speel je een kaart op de aflegstapel met exact 1 nummer hoger of 1 nummer lager dan de vorige kaart. Kan je dat niet, moet je een extra handkaart trekken van de stapel.
Je kan ook van je kaarten geraken door vals te spelen. Je kan bijvoorbeeld kaarten op de grond laten vallen, ze verstoppen in je mouwen enz ... Maar je moet steeds je handkaarten boven de tafel houden.
Enkel de persoon die de bewaker voor zich heeft liggen, mag iemand van vals spelen beschuldigen.
Ook mag niemand tijdens de beschuldiging zelf vals spelen. Was de beschuldiging terecht, moet de valsspeler die kaart terug op hand nemen, een extra kaart van de bewaker nemen, en zal dan ook de nieuwe bewaker worden. Was de beschuldiging onterecht, moet de bewaker een extra kaart trekken.

Vals spelen is zelfs noodzakelijk, want de vals spelende mot kaarten kunnen niet op de aflegstapel gespeeld worden. Er zijn nog verschillende aktiekaarten zoals de mier, de kakkerlak (jawel), de mug en de spin. Zodra iemand zonder kaarten zit, is de ronde ten einde. De andere krijgen strafpunten, afhankelijk welke kaarten je nog op hand hebt.

Dit spel werd geschonken door Drei Magier spiele en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 5
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 20 minuten


Reacties

Populaire posts