King of New York

Enkele jaren geleden was King of Tokyo een spel dat uitverkocht was op de beurs in Essen. En terecht. Het bracht een heleboel vernieuwende elementen met zich mee : het was één tegen allen, en allen tegen één, maar niet het hele spel lang.

Nu is er King of New York. Geen uitbreiding, maar een zelfstandig spel, waarvan het spelmechanisme zo goed als hetzelfde is gebleven, enkel komen er nu een heleboel extra zaken aan te pas. Ten eerste als je de map van The Big Apple bekijkt, heeft deze geen 2 vakjes meer zoals in Tokyo, maar een heleboel plaatsen waar je met je monster kan staan. New York is onderverdeeld in verschillende districten zoals Queens, The Bronx, Brooklyn, Staten Island en Manhattan. Manhattan op zich is dan nog eens onderverdeeld in 3 zones : lower, midtown en upper - Manhattan.
Je kan in deze versie heel Manhattan als Tokyo beschouwen, de monsters in de districten er rond vechten samen tegen het ene monster in Manhattan, en andersom.


Ten tweede zal je nu ook gebouwen terugvinden in het spel : jep, je kan met je monsters gebouwen vernietigen, of voertuigen naar de knoppen helpen. En je zult daarvoor beloond worden.
Ten derde zijn er de extra symbolen op de dobbelstenen, maar daarover later meer.

Het spel principe is identiek aan dat van King of Tokyo. Enkel hier zal een monster in eerste fase in Lower Manhattan terecht komen. Sta je daar een ronde later nog, krijg je 1 punt en 1 energie. Beweeg je daarna verder naar midtown, krijg je de volgende beurt 2 punten en een energie. Beweeg je helemaal tot in upper Manhattan, krijg je telkens 2 punten en 2 energie ! Langer durven staan zal dus extra opleveren. Denk eraan dat je jezelf nog steeds niet kunt genezen in Manhattan.


Op de dobbelstenen vinden we nieuwe symbolen : een gebouw. Sta je in een district waar een gebouw staat van bijvoorbeeld sterkte 2, en je dobbelt 2 huisjes, dan heb je dit gebouw afgebroken, en krijg je de beloning die erop staat. Dit kan gaan van punten, tot jezelf genezen of energie. Daarna wordt deze tegel omgeflipt en in datzelfde district geplaatst. Dan staat er een jeep of tank op. Deze kan je ook vernietigen (in een volgende ronde) en ook daarvoor zal je ook een beloning krijgen.

Nog een nieuw symbool is het doodshoofd. Dobbel je er 1, dan krijg je 1 schade per voertuig dat bij in jou district staat. Dobbel je er 2, dan schieten alle voertuigen in dat district op alle aanwezige monsters. Dobbel je er 3, dan barst er een totale oorlog uit : elk voertuig op heel het spelbord vuurt zijn wapens af op alle monsters. Je mag dan wel de kaart met het Vrijheidsbeeld nemen, waardoor je 3 extra punten krijgt. Toch tenminste tot iemand de kaart afneemt door ook 3 doodshoofden te dobbelen.
Een derde nieuw symbool is de ster : kan je er 3 dobbelen, mag je de superstar kaart nemen. Hiervoor krijg je onmiddellijk 1 punt en 1 extra punt per extra ster die je dobbelt. Vanaf nu zal elke ster jou een punt opleveren, totdat een andere speler ook 3 sterren gooit, en dan ben je die kaart kwijt.


Een heleboel vernieuwingen dus die de fans zeker weten te bekoren. Uw reviewer heeft zelfs een t-shirt aan de stand van Iello gekocht. Zowel een t-shirt van Tokyo als van New York waren op de beurs beschikbaar.

Dit spel werd geschonken door Iello en is het spel van de maand november.
King of New York is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.



Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar (Engelse tekst)
Speelduur : 40 minuten

Reacties

Populaire posts