Parks

Jammer genoeg zit verre reizen er nog steeds niet in op het moment van schrijven. Parks kan de pijn een beetje verzachten, toch voor de liefhebbers van bezoekers aan de Nationale Parken in Amerika.


Voor we het spel bespreken, kan ik al zeggen dat het artwork er zeer mooi uit ziet ! Er zitten mooie houten figuurtjes bij, en de kaarten met de afbeeldingen van de parken zijn kwalitatief en sfeervol vorm gegeven. Het token dat aangeeft wie de startspeler is, is van metaal. Tevens een dikke chapeau om al het spelmateriaal in zo een klein doosje te proppen: daar werd over nagedacht.

Een spel bestaat uit 4 seizoenen, waarschijnlijk omdat er maar 4 bestaan. In elk seizoen zal er een spoor gemaakt worden met bestemmingen, waar bij elk nieuw seizoen er een extra bestemming bijkomt. Enkele van die bestemmingen zijn bossen, valleien, bergen enz... waar je de overeenkomstige grondstoffen mag nemen. Andere plaatsen waar je met je wandelaar kan terecht komen zijn bijvoorbeeld de fotostops, waar je een foto kan maken in ruil voor grondstoffen. Elke foto is een punt waard op het einde van het spel. Het ruilen van grondstoffen met andere grondstoffen, of het nemen van een wild dier (joker) zijn nog andere mogelijke bestemmingen.

Elke speler krijgt 2 wandelaars, die over het spoor zullen bewegen en de acties uitvoeren, totdat iedereen het eindpunt bereikt heeft. Maar het addertje onder het gras van het nationaal park is dat je op dit spoor niet mag terug wandelen, iets waar je met je planning zeker rekening moet houden. Op het spoor liggen ook bonus grondstoffen, afhankelijk van het actieve seizoen. De wandelaar die als eerste op zo een bestemming komt, krijgt niet alleen de actie van die bestemming, maar ook die grondstof. Dilemma : spurt je snel naar het eindpunt om als eerste al de bonus binnen te halen, maar mis je daardoor een heleboel acties onderweg ? Een pittig feit is dat alle andere spelers het eindpunt bereikt hebben, de laatste wandelaar verplicht naar het eindpunt moet wandelen.

Het is toegestaan om met 2 wandelaars op eenzelfde bestemming te staan, maar in dat geval zal je je kampvuur moeten doven. Eenmaal gedoofd, mag je dit geen 2e keer meer doen tot het volgend seizoen. Wij hebben het spel met 2 gespeeld, maar ik kan me voorstellen dat met meerdere spelers dit wel vaak kan voorkomen en zodanig ook bepaalde bestemmingen niet kunt aandoen.

De reden waarom je grondstoffen gaat verzamelen, is om de kaarten met de parken te kunnen kopen. Elk park heeft de kostprijs op de kaart staan, net als de punten die een kaart opleveren. Die variƫren van 2 tot 5 punten per kaart. Een park kan je op een bepaalde bestemming kopen, maar op het einde van het spoor heb je nog een kans om parken te kopen. Grondstoffen verzamelen is beperkt tot 12 stuks per persoon, dus uiteindelijk zal je wel iets moeten kopen.


Bij de start hebben de spelers de keuze uit 2 bonuskaartjes, die weergeven hoeveel extra punten je scoort op het einde van het spel in een bepaalde situatie. Zo kan je 2 of 3 extra punten scoren als je bijvoorbeeld 6 of 8 parken hebt gekocht waarvoor bomen als grondstof nodig waren. En om de spelers het nog wat gemakkelijker te maken, kan je ook hulpmiddelen of tavernes onderweg aanschaffen. Een taverne geeft een bepaald voordeel, indien je er een druppel water oplegt. Een hulpmiddel kan je bijvoorbeeld voor de rest van het spel een korting geven bij de aankoop van een park.

Ben je volop grondstoffen aan het sparen voor een bepaald park, maar heb je het vermoeden dat een tegenspeler ook voor dat park aan het sparen is, kan je op een bepaalde bestemming, of op het einde van het spoor, een park 'reserveren'. Die kaart komt dan bij jou te liggen, maar nog niet actief. Kies je later voor de actie kopen, betaal je de desbetreffende grondstoffen en mag je dat park voor echt kopen.
De speler die als eerste zijn 2 wandelaars op het einde van het spoor heeft staan, krijgt de startspeler badge. Die is op het einde van het spel een punt waard.

Parks heeft eenvoudige regels, en is erg vlot te spelen. Je verzameld grondstoffen om uiteindelijk parken te kopen en punten te scoren. Niet veel nieuws onder de zon eigenlijk. Het enige 'speciale' aan Parks is de manier waarop je de acties uitvoert. Maar daarom is dit geen slecht spel, integendeel zelfs. Een spel hoeft niet altijd iets vernieuwend te hebben om goed te zijn. Ik bekijk dit als een ideaal spel als je nog net genoeg tijd hebt om een kort spel te spelen, waarbij je niet de helft van de tijd verspilt aan het uitleggen van regeltjes.

Dit spel is geschonken door Asmodee Belgium / Keymaster Games en is vanaf augustus te spelen bij Het Geel Pionneke.
Parks is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 1 - 5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten







Reacties

Populaire posts