Papillon

Hou je van schattige vlindertjes en mooie bloemen, en hou je ook van spellen waar je de meerderheid moet behalen om punten te scoren, en van tegels kopen en deze aan puzzelen, dan is Papillon op maat voor je gemaakt !


Het grote werk is het uitpakken en al het spelmateriaal assembleren. De bloemen zijn prachtige 3d bloemperken, in verschillende kleuren en maten. Jammer genoeg zijn enkele bloemen erg lastig te monteren, en moet je opletten dat je de bloemstengels niet omplooit. Neem dus je tijd om alles in mekaar te steken. 

Elke speler krijgt vlindertjes met een mini-wasknijper van zijn gekozen kleur.  Het spelbord komt in het midden van de tafel, waarop kleine kaboutertegels komen te liggen. Het aantal kabouters zal ook het aantal rondes zijn dat de spelers gaan spelen. Tot slot wordt een stoffen zak gevuld met alle tegels met bloemen, en worden er tegels uit de zak getrokken om het spelbord te vullen. De startspeler mag zijn mannetje op plaats 1 zetten op het spoor, de andere spelers volgen daarachter. De startspeler ontvangt 9 rupsen, de volgende spelers krijgen er 10.


Het doel van dit spel is tweevoudig : probeer meer vlinders op een bloemenperk te hebben dan je tegenstanders, en elke speler maakt een persoonlijk tuintje met bloemen waar eveneens punten kan gescoord worden. In dat tuintje probeer je zo groot mogelijke afgewerkte bloemperken te maken, maar ook grasperken met vlinders in. Eenmaal je een bloemperk afmaakt in je eigen tuin, mag je 1 van je vlinders op de 3d bloemperken prikken van die kleur. Elke bloemperk heeft 3 punten die de spelers krijgen op het einde van het spel, afhankelijk of ze de meerderheid, 2e of 3e plaats behaald hebben wat betreft het aantal vlinders op dat bloemenperk..

In een spelbeurt plaats je eerst je mannetje op een biedspoor. Bieden doe je aan de hand van rupsen. Wil je helemaal niets bieden, zet je je mannetje op de '0'. Dan krijg je als bonus een rups. Indien de volgende speler ook niets wil bieden, komt deze zijn mannetje op '-1' te staan. Hij krijgt nu 2 rupsen als bonus. Wil je op plaats 3 gaan staan, betaal je 3 rupsen. De speler die het hoogste staat, mag als eerste een rij of kolom tegels van het spelbord kiezen. Die tegels bevatten bloemperken, vlinders en rupsen, die je aan je persoonlijk tuintje puzzelt. Daarna komt de volgende speler aan de beurt, die natuurlijk minder keuze heeft. De laatste op het spoor zal slechts 1 tegel kunnen nemen. De kabouter werd open gelegd en komt op rij 3 en kolom 3 te liggen. Het getal daarop geeft weer hoeveel rupsen je mag nemen als je die rij of kolom neemt.

Op het einde van het spel scoor je dus voor de meerderheid aan vlinders op een bloemenperk, en je krijgt 1 punt per vlinder dat je in je tuin op een afgesloten grasperk wist te vangen. Daarbij komen ook nog 2 punten per tegel van je 2 grootste bloemenperken.

Papillon oogt zeer erg mooi en kleurig, iets wat vele spelers zal aantrekken. De regels heb je op een 5-tal minuutjes uitgelegd, en een spel met 4 spelers zal ongeveer een half uurtje duren. Een leuk familiespel, zelfs geschikt voor beginnende spelers. De veelspeler zal echter op zijn honger blijven zitten. En op het einde van het spel komt de grootste uitdaging : al het spelmateriaal terug in de doos krijgen zonder de bloemen uit mekaar moeten te halen. 

Dit spel werd geschonken door Asmodee Belgium / Kolossal Games en is vanaf augustus te spelen bij Het Geel Pionneke.
Papillon is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 30 minuten







Reacties

Populaire posts