Terracotta Army

Onlangs mochten we deze Terracotta Army in ontvangst nemen van Board & Dice. Dit is één van de spellen die hoge ogen zal gooien op de komende spellenbeurs in Essen. Als fan zijnde van Board & Dice spellen, waren we erg benieuwd naar deze nieuwste telg.

 
Keizer Qin Shi Huang is overleden. Om hem te beschermen in het hiernamaals, zal er een groot leger in de vorm van beelden moeten opgericht worden. Die beelden zijn allemaal trouwe krijgers die hem bewaken in de tombe. Jij bent één van die gelukkigen die de taak krijgt om dit stenen leger te bouwen, aangezien je een ervaren artiest en kunstenaar bent. Aan de slag dan maar.

 
In het spel ga je grondstoffen verzamelen, zoals klei en geld. Tegelijk probeer je in de gratie van de adviseurs van de keizer te komen. Daarvoor zijn er 6 verschillende sporen voorzien.
Het doel is om een cruciale rol te spelen tijdens het oprichten van het terracotta leger, en je succes zal gemeten worden aan de hand van overwinningspunten. Je tegenstanders zullen samen met jou het leger oprichten, en na 5 rondes is het spel ten einde. De speler die dan de meeste punten heeft is de winnaar.

Bij het opzetten van het spel vallen onmiddellijk de miniatuurtjes op. Niet alleen de krijgers in 4 verschillende soorten die in een aparte doos zitten, maar ook 'gemeenschappelijke' beelden zoals paarden, muzikanten, enz ... Op het bord staat een soort van rad waarvan de 2 bovenste radars kunnen draaien. Op het spelbord komen 5 jetons te liggen voor de 5 verschillende beurten. Die duiden aan hoe of waar er na elke ronde extra punten worden verdeeld. Alle spelers starten met 5 kleine werkers, en 4 inactieve wapens.

De startspeler, die tijdens het spel bepaald wordt door het startspelersspoor, mag als eerste een mannetje op het rad inzetten. Vooraleer hij dat doet mag hij eerst nog kiezen om het bovenste rad naar rechts te draaien, of het 2e rad naar links te draaien. Dat kost je wel 2 geldstukken. Daarna zet de speler zijn mannetje in een sectie naar keuze. De speler mag nu alle acties uitvoeren die in deze sectie afgebeeld staan. Zo kan je geld of klei nemen, de startspeler worden, maar ook upgrades op 1 van de 6 sporen uitvoeren. De belangrijkste actie is hier toch wel mee bouwen aan het leger. Door het inleveren van 'natte' klei, mag je een krijger uit de doos kiezen, en daar het voetstuk van je eigen kleur onder monteren om aan te duiden dat die krijger van jou is. Draai je dan ook nog eens de jeton van het overeenkomstig wapen om naar de inactieve kant, mag je de actie uitvoeren die bij de krijger hoort.
Je kan zo extra punten scoren of krijgers bewegen.

Een andere mogelijke actie van het rad is om 'gemeenschappelijk' beelden te kopen en bij het leger te plaatsen. Een paard bijvoorbeeld heeft als effect dat je krijger breder zal worden. Nuttig bij de puntentelling na elke ronde. De muzikant speelt muziek voor alle krijgers in dezelfde rij en kolom, en leveren je extra punten op bij de rondetelling. Het gehurkte beeld zal indien deze geplaatst is voor een eigen krijger, beslissend zijn of de doorslag geven bij gelijkstand. Het 4e gezamenlijk beeld levert je telkens punten op als het bij één van je krijgers staat.

Nog een andere actie op het rad is om je klein mannetje om te vormen tot een groot mannetje. Het is namelijk zo dat indien er reeds een werker van een andere speler in een segment staat, je daar niet mag gaan bijstaan. Dat mag wel met een groot mannetje. Als laatste beschikbare acties is er het water, waarmee je alle 'droge' klei in je bezit terug mag omdraaien zodat deze terug 'nat' wordt, en een gebruikt wapenfiche terug activeren.

De puntentelling na elke ronde, en die zal gebeuren als alle spelers geen mannetjes meer hebben om in te zetten, verloopt als volgt : elk groepje van krijgers worden gevalideerd. Sta jij als enige met één of meerdere warriors in een groep, dan scoor je 7 punten. Is er een mix aanwezig, scoort de speler met de meeste warriors in die groep 7 punten, de spelers die aanwezig zijn krijgen 3 punten. Bij gelijkstand wordt er eventueel gekeken over er een geknield beeld aanwezig is. Deze puntentelling zal enkel plaats vinden op de rij en kolom waar de 2 rode lopers staan. Die lopers kan je via één van de krijgers tijdens het spel manipuleren, maar na elke ronde worden ze beiden een vakje opgeschoven. Komen ze op het einde van het raster, verschuiven ze terug naar het begin van het raster. De fiche die aanduidt waar een of hoe een extra telling voor deze ronde zal ook gevalideerd worden, waarna de opruimfase van start kan gaan. Alle spelers moeten nu de klei die ze nog hebben omdraaien, want deze is nu uitgedroogd. Tenzij je op enkele van de 6 sporen hebt geinvesteerd. In dat geval kan je tot 3 stukken klei behouden. De andere 3 sporen leveren je geldstukken op bij de start van de ronde.

Over het algemeen is dit een leuk en tactisch spel, waarbij je het hardste je hoofd zult breken over je mannetje zo optimaal mogelijk in te zetten op het rad. Spendeer je al dan niet 2 geldstukken om het rad te draaien om zo die killer zet uit te voeren waarmee je 3 schitterende acties kunt uitvoeren ? Grafisch ziet er alles toppie uit, al vinden we de kleurtjes van de werkmannen en de houders voor de spelers wat afsteken tegenover de rest van het spelmateriaal. We kunnen al voorstellen dat de echte fans hun verf en borstels gaan bovenhalen om de miniatuurtjes mooi in te kleuren.

Dit spel is geschonken door Board&Dice en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 90 - 120 minuten

Reacties

Populaire posts