Blades & Rose

 


Blades & Rose is een teamgebaseerd rollenspel dat gekende principes van enkele klassiekers in het genre combineert en overgiet met een thematisch sausje en afkruidt met een paar smaakmakende ingrediënten. Het ene kamp, de White Rose clan, moet zijn hogepriesteres en een bepaald aantal rozen ongeschonden afleveren, terwijl de andere clan, de Blood Blades, de hogepriesteres moeten vermoorden of een bepaald aantal rozen elimineren. Elke ronde wordt bovendien nog een magisch kristal geactiveerd, dat het verloop van de ronde kan beïnvloeden. Overleef en stuur de discussies en probeer je clan aan de overwinning te helpen in dit spannende sociale deductiespel.

Afhankelijk van het antal spelers wordt een combinatie van kaarten samengesteld en rondgedeeld. Deze kaart bepaalt tot welke clan je hoort. De Blood Blades zijn gewoonlijk minder talrijk dan de White Roses. Daarnaast krigt iedereen nog een ghost-kaart en een overzicht van de kristal-effecten. Midden op tafel wordt ook het bordje gelegd voor het spelersaantal om de voortgang bij te houden. De tweede 'Double Knife' kaart wordt in de buurt gelegd. Verder ontvangt iedereen nog gedekt een kristalfiche en wordt een startspeler bepaald. Die krijgt het munttoken.

Het spel start, zoals Weerwolven, met een nachtelijke sessie. Eerst worden van de White Roses de hogepriesteres en de bischop wakker, samen met 'Double Knife' en 'Great Sword' van de Blood Blades. Deze karakters zijn eenvoudig te herkennen aan het oogsymbool op de kaart. Gedurende 3 tellen mogen deze elkaar observeren. Daarna sluit iedereen terug de ogen. In een tweede fase moet, terwijl iedereen met een hand op tafel trommelt, 'Double Knife' zijn ghost-kaart ruilen met de open 'Double Knife' kaart op tafel. Hij zal er nu dus 2 hebben.


De speler met de munt begint de ronde door zijn munt door te geven aan een willekeurige speler die nog een kristal heeft. Vanaf deze positie moet in principe iedereen om beurt beslissen of hij een kaart speelt en deze gedekt voor zich leggen. Ik zei 'in principe', omdat de eerste speler ook zijn kristal moet onthullen, waarvan het effect geactiveerd wordt. Meestal houdt dit in dat een of meerdere personen verplicht een kaart moeten spelen, maar er zijn nog andere. Het onthulde kristal wordt nadien op het bordje gelegd.

De gespeelde kaarten worden verzameld en geschud en uitgelegd. Eventuele ghost-kaarten worden opzij gelegd. Er zijn nu 3 mogelijke uitkomsten:

- er zijn geen Blood Blade kaarten: leg alle White Rose kaarten af op de veilige zone
- er is een Blood Blade en de opperpriesteres van White Rose: de Blood Blades winnen direct
- er is een Blood Blade, maar geen opperpriesteres: eventuele White Rose kaarten gaan naar de eliminatie-stapel

Vervolgens wordt gekeken of een eindconditie bereikt is. De White Rose clan wint als het gevraagde aantal rozen veilig is, samen met de opperpriesteres. De Blood Blades winnen als er voldoende rozen geëlimineer d zijn. Als alle kristallen gespeeld zijn, en er zijn nog White Rose kaarten achter, dan winnen de Blood Blades eveneens. In alle andere gevallen wordt een volgende ronde gespeeld. Voor de White Rose clan is het dus zaak om hun kaarten zo snel mogelijk veilig te stellen, terwijl de Blood Blades, die in de minderheid zijn, moeten toeslaan op de gepaste moment.


 Blades & Rose is een interessante nieuwkomer in het genre. Het principe klinkt wat ingewikkeld maar valt uiteindelijk goed mee. Lastiger is het ontdekken van een juiste strategie. In het begin blijft het wat gokken en zal veel afhangen van het kristaleffect wie een kaart durft spelen. Je hebt tenslotte maar 1 kaart die er toe doet. Discussie kan raad brengen, maar het is vooral de tijdsdruk die tot risico's zal leiden. Het spel wordt vooral leuk bij meerdere spelers, laten we zeggen vanaf 8. Bij minder spelers is het vooral gokken en geluk hebben. Bij 5 spelers bvb moet de White Rose clan al zijn kaarten (3 in dit geval) veilig stellen binnen 5 ronden, terwijl de Blood Blades maar 3 kansen hebben op een succesvolle interventie.

Ik moet bekennen dat ik het nog niet voldoende gespeeld heb voor een eindoordeel, maar het smaakt alleszins naar meer. Dus als je fan bent van Weerwolven of The Resistance of dergelijke moet je Blades & Rose zeker eens een kans geven!



Dit spel werd geschonken door Distant Nova Creations en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.
(nvdr: helaas geen Engelstalige website gevonden, maar het spel bevat wel vertaalde spelregels)

Aantal spelers: 5 - 10
Speelduur: 20 - 40 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts