Wolfpack

 


WO2 aficionado's zullen teleurgesteld reageren wanneer ze vernemen dat dit spel niet over duikboten gaat, maar over echte roedels van wolven. Het kaartspel is eerder abstract van opzet en uitvoering, met als doel zoveel mogelijk schapen en vijandige wolven te vangen. Verzamel de beste kaarten en speel de juiste acties op het gepaste moment, en scoor hiermee genoeg punten om de overwinning te behalen.

Elke speler kiest een kleur, legt de overeenkomstige familiekaart voor zich als herkenning en voegt zijn 5 wolvenkaarten bij het prooideck van schapenkaarten. Afhankelijk van de gewenste spelduur bestaat dit uit 14 tot 28 schapen per speler. Dit deck wordt geschud en in 6 ongeveer gelijke stapels verdeeld, die gedekt in de vorm van een klok worden uitgelegd. In het midden daarvan komt de stapel actiekaarten. Elke speler mag nu 3 kaarten trekken als starthand.

Te beginnen met de startspeler komt iedereen om en om aan de beurt.Je mag dan exact 1 actie doen te kiezen uit volgende mogelijkheden:

- een kaart trekken van één van de prooistapels en op hand nemen
- een actiekaart trekken en op hand nemen of onmiddellijk spelen
- een actiekaart uit de hand spelen
- 2 actiekaarten uit de hand afleggen en een nieuwe trekken (er is een actiekaartenlimiet van 2), maar je mag deze pas volgende beurt spelen


 Tijd nu om de actiekaarten eens in detail te bekijken:

Schapen vangen. Als je meer wolven van je clan op hand hebt dan andere clans, mag je alle schapenkaarten in je hand op je prooistapel leggen. Andere spelers mogen je handkaarten controleren. Je prooistapel is ook publiek. Elk gevangen schaap levert 1 punt op.

Wolven vangen. Leg alle vijandige wolven in je hand zichtbaar op je wolvenstapel(s). Elke wolf levert 3 punten op. Een speler wiens 5 wolven gevangen zijn, is geëlimineerd (maar is nog niet verloren).

Een kaart stelen. Je mag van elke speler 1 handkaart trekken en zelf op hand nemen Let op: de limiet van 2 actiekaarten blijft geldig.

Handkaarten ruilen. Alle spelers geven hun handkaarten door aan hun buurman. De actienemer kiest in welke richting.

Het spel eindigt wanneer de laatste prooikaart getrokken is of wanneer alle wolven op 1 clan na gevangen zijn. Eventuele kaarten die je nog op hand hebt worden nu als volgt verdeeld: de schapen gaan naar de speler van wie je de meeste wolven hebt gevangen (bij gelijkstand worden ze evenredig verdeeld, de rest gaat uit het spel). Overblijvende actiekaarten en wolvenkaarten hebben geen restwaarde. Wie nu de meeste punten scoort met zijn gevangen schapen en wolven is de winnaar.


 Alhoewel Wolfpack een abstracte indruk geeft, lijkt er toch wel wat tactiek mee gemoeid, evenals een dosis geluk bij het trekken van de kaarten. Deze geluksfactor zal ook invloed hebben bij de spelstijl die je gaat hanteren. Door de limiet van 2 actiekaarten is een langetermijnplanning quasi zinloos, je moet echt in het moment beslissen. Dit wordt nog versterkt door de acties van kaarten stelen of handen ruilen. Daardoor neigt het soms meer naar een partyspel. Wie deze onvoorspelbaarheid naast zich kan leggen, zal desondanks toch een leuk jachtseizoen tegemoet gaan.



Dit spel werd geschonken door Japon Brand en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 10 - 40 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts