Oranges & Lemons
In Oranges & Lemons wordt je terug gekatapulteerd naar Londen, meer bepaald naar de 18 eeuw. Je wil zoveel mogelijk handelen en verhandelen. Maar om dat alles goed te laten draaien zal je goed te werk moeten gaan.
Je start het spel slecht met 2 werkers en 1 transportmiddel. Hier ga je niet ver mee komen. Om je zaak op orde en draaiende te krijgen zal je je werkers kunnen uitsturen naar 16 verschillende kerken. Elke locatie heeft verschillende acties, zo kan je bijvoorbeeld goederen zoals limoenen, pannenkoeken, pannen en stenen kopen of verkopen, leningen aangegaan, een bel plaatsen in een kerk wat extra voordelen oplevert, je transport uitbreiden, aandelen kopen, investeren in schepen, contracten vervullen en uiteraard meer werkers aantrekken.
Het spel duurt ongeveer een 12 ronden, waarbij je dus in elke ronde je werkers naar de locaties stuurt. De plaatsen bij een kerk zijn beperkt en je gaat goed moet beslissen wat je eerst wil. Hierbij is het belangrijk dat je weet dat grondstoffen zoals stenen, pannen, pannenkoeken en citroenen essentieel zijn. Zo kan je deze verkopen op marktplaatsen of afgeven zodat je scheepscontracten kan vervullen. Met het geld dat je hiervan krijgt kan je dan weer investeren in opslagcapaciteit (om meer grondstoffen mee te nemen naar de volgende ronde), of om kerkklokken te plaatsen (die je bonussen geven), aandelen, leningen of zelfs stemmen.
Al deze acties bieden niet alleen directe voordelen, maar geven je ook punten aan het einde van het spel. Komt daar ook nog bij dat het van belang is om te kijken naar je beurtvolgorde. Als je je werker op het bord op een kerk met een lager nummer zet dan komt deze vroeger aan beurt dan een werker die bij een kerk staat met een hoger nummer, maar meer nog de werker van de kerk met het lagere nummer mag eerst in de rij gaan staan om de werkers de volgende ronde te verdelen over de locaties. Dit geeft een extra strategische laag: plaats je een werker op een minder populaire plek om vroeg in de volgende ronde te spelen, of ga je vol voor de meest lucratieve acties in de huidige ronde?
Zoals je ziet draait alles om strategie en een slimme planning. Punten worden voornamelijk aan het einde van het spel toegekend. Elk investeringsgebied, zoals kerkklokken, aandelen of stemmen, levert punten op, maar ook bonussen voor de speler met de meeste (5 punten) en de op één na meeste (3 punten) in een categorie. Dit zorgt voor spanning tot het einde. Ben jij klaar om de beste handelaar van Londen te worden?
Dit spel is geschonken door Medusa Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 90 - 150 minuten
Reacties
Een reactie posten