Brugge

Ah, eindelijk nog eens een spel over een Belgische stad. Er was zo al Tournay en Bruxelles van Pearl Games, nu is er het spel Brugge van Hans-im-gluck. Wijzelf twijfelen om eens een spel over Geel te maken ...

De spelers bevinden zicht in het middeleeuwse Brugge en zijn handelaars die proberen om invloed te verkrijgen met behulp van andere handelaars, machtshebbers en wetenschappers. Elke speelronde bestaat uit 4 fases :


* Kaarten trekken : Elke ronde trek je kaarten tot je hand uit 5 kaarten bestaat, deze kaarten zal je dan in fase 3 gebruiken. De kaarten zijn onderverdeeld in 2 stapels met de rugzijde naar boven waardoor je enkel het kleur van de kaart ziet.  Wanneer je kaarten neemt mag je kiezen van welke stapel je deze kaarten wenst.

* Dobbelen : De startspeler gooit de 5 gekleurde dobbelstenen en legt deze in volgorde op het speelbord.Voor elke dobblesteen die een 5 of 6 vertoont moet je in dezelfde kleur een noodlodfiche nemen.Wanneer je tijdens het spel 3 noodlodfiches van 1 kleur hebt verzameld slaat het noodlot toe en kan je arbeiders, personages, geld, gebouwen, kanaalfiches of punten verliezen. Dobbelstenen met 1 en 2 ogen worden opgeteld, dit is het bedrag dat je kan betalen om vooruit te gaan op het ontwikkelingsspoor.


* Kaarten uitspelen en acties : Van de 5 kaarten in je handen mag je 4 kaarten uitspelen,
dus iedere speler heeft 4 acties, waaronder :
  • neem 2 arbeiders (in het kleur van de gespeelde kaart)
  • neem 1 tot 6 geld (afhankelijk van de kleur van de gespeelde kaart en de dobbelsteen in deze kleur)
  • leg 1 noodlodsfiche af (in het kleur van de gespeelde kaart), dit levert 1 punt op
  • bouw 1 kanaalfiche
  • bouw 1 huis, hiervoor speel je een arbeider in hetzelfde kleur als het huis die je wil bouwen
  • personen aantrekken, je plaatst een persoonskaart in een huis.
Voor of na het spelen van een kaart kan een speler één van de personen die hij heeft aangetrokken activeren.

* Bepaal de 3 meerderheden : Als een speler alleen de verste positie inneemt op het ontwikkelingsspoor mag hij z'n meerderheidsfiche voor het ontwikkelingsspoor activeren. Als een speler meer personen heeft dan gelijk welke andere speler activeert hij z'n meerderheidsfiche "personen". Als een speler meer kanaalfiches bezit dan gelijk welke andere speler activeert hij z'n meerderheidsfiche "kanaalfiches". Eenmaal je een fiche hebt kunnen activeren blijf je deze behouden tot het einde van het spel en levert 4 punten op.


Het spel is ten einde in de ronde waarin de laatste kaart van 1 van de stapels is getrokken. Punten scoor je door personen in je speelgebied, per huis, voor bepaalde gespeelde personen, per geactiveerde meerderheidsfiche, voor elk 3e kanaalveld, voor standbeeld fiches en voor je vorderingen op het ontwikkelingsspoor.

Dit spel werd geschonken door Hans-im-Gluck en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
Brugge is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor leden.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 1 uur

Reacties

Populaire posts