Pentos

Bij het kaartspelletje Pentos mogen jullie je heksenhoed nog eens boven halen, want we gaan weer allerlei toverdrankjes mengen.


Om de pruttelende ketels in het begin van het spel klaar te zetten, plaats je de 6 bovenste kaarten van de stapel in 3 kolommen van 2 kaarten elk. De speciale acties bestaan uit jokers en betoveringen, en 2 van deze actie kaarten worden open op tafel geplaatst. Een joker is goed om eender welk ingrediënt  te vervangen, terwijl een betovering andere dingen toelaat :
- Kies een ingrediënt naar keuze.
- Wissel tot 5 ingrediënten van eenzelfde kleur met een tegenstander.
- Steel 1 ingrediënt uit de ketel.
- Leg tot 5 ingrediënten af.

Tijdens je beurt mag je één van de 3 acties uitvoeren:
- Voeg ingrediënten toe : plaats 1 ingrediënt in elke ketel, en als daarna elke ketel 2 ingrediënten van dezelfde kleur of waarde heeft, kan je één ingrediënt van eender welke ketel nemen.
- Proef van een drankje : Neem alle ingrediënten van dezelfde kleur of waarde uit 1 ketel.
- Vervloek iemand : Om iemand te vervloeken moet je de juiste kaarten kunnen afleggen. Zo is er bijvoorbeeld de 'big Megalos', die uit 9 kaarten bestaat van een enkele kleur, en is zo zeldzaam dat als je het lukt om deze vloek te maken, je het spel onmiddellijk wint. De Pentos heeft 5 verschillende kaarten nodig van eenzelfde waarde. Dit drankje zal de spelronde doen stoppen. De Mikkros bijvoorbeeld, dat bestaat uit 3 ingrediënten van eenzelfde waarde of hetzelfde ingrediënt in opeenvolgende waardes, laat je toe om 2 speciale actie kaarten te nemen.


Een ronde is ten einde zodra een speler de Pentos vloek op tafel kan leggen, of als de stapel met ingrediënten op is. De spelers die nog kaarten op hand hebben kunnen nog kaarten spelen.
Hiervoor zal je punten of Koas verdienen.
Na 3 rondje (of nadat iemand de Megalos vloek speelt) is het spel ten einde. De speler met de meeste Koas is de winnaar.

Dit spel werd geschonken door CLD Distribution en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts