Okiya

Okiya is ook wel gekend onder de naam Niya, maar waarschijnlijk zullen beiden namen je weinig zeggen. Maar als we de naam van de designer erbij zetten : Bruno Cathala, dan zal er zeker en vast een belletje rinkelen.


Het speelveld bestaat uit 16 tegels die in een raster van 4 op 4 op tafel komen te liggen.
De spelers zullen proberen hun tokens zodanig te plaatsen om in de gunst van de keizer te komen. Of je kan proberen te verhinderen dat je tegenstander zijn tokens in de keizerlijke tuin zet, waardoor jij meer controle krijgt dan je tegenstander.

Elke tegel toont één van de 4 types van vegetatie : kers, iris, pijnboon en esdoorn. En één van de 4 symbolen : de opkomende zon, een vogel, regen of tanzaku. Dit laatste is een klein stukje papier waarop mensen soms hun wensen schrijven.


De startspeler zal één tegel verwijderen aan de kant van het raster, legt deze tegel apart, en plaatst dan één van zijn tokens in de plaats. De tegenstander moet hetzelfde doen, maar deze kan enkel uit die tegels kiezen die dezelfde vegetatie hebben of hetzelfde symbool dan de tegel die de vorige speler net had gekozen. Het spel gaat zo verder totdat :
- een speler 4 tokens op een rij heeft.
- een speler een vierkant van tokens heeft gemaakt.
- een speler een tegel kiest waardoor de tegenstander geen tegel meer kan kiezen.



In die gevallen is de speler die als laatste een tegel gekozen heeft de winnaar. Meestal speel je dit spelletje 3 keer na mekaar om te zien wie de beste is, maar je kan het zo vaak herhalen als je zelf zin hebt. Je kan ook voor punten spelen, waarbij de winnaar zoveel punten krijgt als er nog tegels op het raster liggen.

Dit spel werd geschonken door CLD Distribution en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 20 minuten

Reacties

Populaire posts