Machi Koro en de haven

We waren erg verrast toen we een berichtje van White Goblin kregen dat ze met 10 Vlaamse spellenclubs wilden samen werken om hun spellen nog bekender te maken bij het publiek. Toen we hoorden dat wij 1 van die 10 clubs waren, waren we zeer gelukkig. Elk kwartaal kunnen jullie dus de nieuwste White Goblin spellen uitproberen in onze spellenclub en nog steeds met 10% korting aankopen bij spelmagazijn.be.


We starten meteen bij één van de populairste spellen van WGG bij Het Geel Pionneke : Machi Koro en de uitbreiding 'de Haven'. Het spel is zelfs zo populair dat we er in september een toernooi van gaan organiseren. De winnaar zal naar huis mogen gaan met een spiksplinternieuwe versie van Machi Koro én de uitbreiding 'de Haven'.


In Machi Koro - ontworpen door ene Masao Suganuma - ben je burgemeester van je eigen stad. Wel, je zult je eigen stad eerst nog moeten opbouwen. Een stad bestaat in dit geval uit verschillende kaarten waarvan er 4 belangrijke gebouwen zijn: een treinstation, een pretpark, een zendmast en een winkelcentrum. Om die gebouwen te kunnen betalen, zal je eerst jobs moeten creëren in je stad door andere gebouwen - kaarten dus - te bouwen die inkomen opleveren.


Tijdens een speelbeurt mag de actieve speler dobbelen met 1 of 2 dobbelstenen. Dat kiest de speler zelf. Als je graag een laag getal wil hebben, gebruik je uiteraard maar 1 dobbelsteen. In het ander geval dobbel je best met 2 dobbelstenen. Als de som van de ogen op de dobbelstenen overeenkomt met een kaart dat die speler heeft, krijgt die speler een inkomen. Een speler kan ook voordeel halen uit de dobbelsteenworp van andere spelers. De spelers starten dus door te dobbelen, en daarna kunnen ze - als ze genoeg geld hebben - een nieuwe kaart met daarop een gebouw kopen. Zo komen er meer en meer gebouwen voor de spelers te liggen en begint de stad vorm te krijgen. En indien de spelers dobbelen, is er meer en meer kans dat ze een getal dobbelen waarmee ze een kaart die in jou bezit is activeren.


Alle blauwe gebouwen, van alle spelers, worden geactiveerd tijdens de beurt van de actieve speler. Rode gebouwen worden enkel geactiveerd tijdens de beurt van andere spelers. De paarse en de groene gebouwen worden geactiveerd tijdens je eigen speelbeurt.

Het spreekt voor zich dat er hier enorm veel keuzes zijn die je kan maken om als winnaar uit de bus te komen. In ieder geval zal je jezelf eerst moeten concentreren op het verkrijgen van een deftig inkomen, want zonder geld kan je geen gebouwen kopen.  Behalve een inkomen zal je jezelf ook moeten toeleggen op het bouwen van de 4 hoofdelementen. Die geven telkens ook nog eens een voordeel, dus het is in je eigen belang zo snel mogelijk één of meerdere van deze kaarten te bouwen. Zodra een speler zijn 4de hoofdelement kan bouwen, is de winnaar gekend.


Machi Koro is een luchtig familiespel dat zeer vlot speelt. Het is één van die spellen die je na een eerste spelletje onmiddellijk nog een keer wilt spelen. Tijdens het spelen zal je niet moeten wachten tot je terug aan de beurt bent, want tijdens de speelbeurt van de anderen kan jij ook geld verdienen.
We merken ook op dat tegen het einde van het spel bijna iedereen genoeg geld heeft om zijn laatste kaart te kopen, het is enkel een kwestie van wie kan die laatste kaart als eerste kopen. Ongemeen spannend tot het einde dus.


En er is reeds een uitbreiding voor Machi Koro : de haven. Nu je burgemeester bent van je eigen stad, is het van uiterst belang om terug verkozen te geraken. Je burgers zijn niet langer tevreden met een stinkende kaasfabriek en een koffiebar. Als je terug verkozen wilt worden, zal je hier werk van moeten maken. Zo zal je met deze uitbreiding meer gebouwen met status kunnen bouwen, door het bouwen van sushi bars, een complete haven met luxe jachten en een nieuw vliegveld. En deze gebouwen zullen je nog extra geld opleveren ook !


Maar om deze dure gebouwen aan te kopen heb je nog te weinig geld. Daarom zijn er wel 10 nieuwe gebouwen voorzien in deze uitbreiding, waaronder een nieuw startgebouw en 2 nieuwe bezienswaardigheden. Met deze uitbreiding hebben de spelers nog meer variatie - alsof dat er nog niet genoeg was - meer strategie en in mijn ogen het beste van de uitbreiding : je kan het nu met 5 spelers spelen ! Wij zijn in ieder geval al erg benieuwd naar een volgende uitbreiding : Machi Koro Metropool !

Dit spel werd geschonken door White Goblin Games en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.
Machi Koro en Machi Koro de haven is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.
Aantal spelers : 2-4 (tot 5 spelers met uitbreiding)
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts