Nyet!

In 1997 bracht Goldsieber al het spel Njet! uit, maar nu heeft Iello dit in een nieuw jasje gestoken en een eerste Engelstalige versie uitgebracht. Het thema van Nyet! zal wel overduidelijk zijn : Rusland! In eerste instantie is Nyet! een kaartspel dat gebruik maakt van een basis mechanisme, en stilletjes aan evolueert naar een strategisch bordspel, waarbij zelfs slechte handkaarten niet noodzakelijk het einde hoeft te betekenen voor jou.


Elke speler krijgt 13 kaarten en moet deze in de juiste volgorde spelen om slagen te winnen, die punten waard zijn op het einde van het spel. Na het delen van de kaarten mag de startspeler eender welke kaart uitspelen. Alle andere spelers moeten beurtelings een kaart van dezelfde soort spelen als ze dat hebben. Als alle kaarten gespeeld zijn, mag de speler die de hoogste kaart had gespeeld deze kaarten nemen. Deze speler is nu de startspeler. Kan je niet volgen, mag je een kaart van troefkleur spelen. Deze kaart wint altijd, tenzij een andere speler ook een troef speelt, dan wint de hoogste troefkaart. De meesten kennen dit kaartspel wel als wiezen.


Nyet! onderscheidt zich van wiezen door betekenisvolle keuzes toe te voegen aan de start van het spel om de regels te sturen zodanig dat ze voordelen opleveren voor je handkaarten. Dat zal gedaan worden aan de hand van eliminatie, waarbij elke speler een token plaatst op het regelbord om een keuze te verwijderen, totdat er maar 1 plaats op elke lijn over is. Die 5 keuzes zullen de regels van de huidige ronde worden. Zo zijn er regels over het afleggen of passen, troef en super troef kaarten etc ...
Ook de startspeler kan zo gekozen worden.


Nyet! werd geschonken door Iello en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.
Nyet! is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts