Le bois de couadsous

Le Bois de Couadsous, of ook wel gekend onder de naam The squirrel Mania, of het bos van de eekhoorns, is een spel waarbij je als eekhoorn doorheen een bos moet lopen om zoveel mogelijk hazelnoten te vinden. De speler die als eerste 5 van deze noten kan vinden is de winnaar.


In het midden van de tafel wordt een raster van 3 op 3 boskaarten geplaatst. Deze kaarten hebben aan 2 kanten een figuur afgebeeld : een paddenstoel, een blad of een steen. Elke kaart heeft dan nog eens 3 mogelijke kleuren : geel, rood en blauw. In de 12 vakken die aangrenzend aan deze kaarten in het raster zijn, komen kaarten te liggen met daarop tussen de 1 en de 3 hazelnoten.De speler die start plaatst zijn eekhoornkaart voor een rij of een kolom naar keuze. Deze kaart is ook dubbelzijdig : met de kleuren zichtbaar probeer je kaarten op kleur te raden, de andere kant probeer je de figuren te raden. Alle spelers leggen hun kaart op een rij met de kant dat ze zelf willen. De startspeler mag dan de eerste kaart die hij tegenkomt als hij vanaf zijn eekhoorn vertrekt, raden wat er op de andere kant van dat figuur staat. Is dat juist, mag hij het tweede kaartje ook raden. Is dat ook juist, doet deze hetzelfde bij de derde kaart. Als die ook juist wint deze speler de hazelnoten die aan de overkant liggen, en mag hij zijn eekhoorn een rij naar links of rechts verplaatsen. Indien een speler fout gokt, is zijn beurt voorbij.


Zoals je merkt is dit een memory spel met een serieuze twist. De te raden figuurtjes bestaan slechts uit 2 x 9 figuren, maar ze veranderen constant van kant. En de ene keer kan je op de kleur raden, en de andere keer op het figuur. En tijdens de beurten van je tegenstanders kan je vaak al veel dingen te weten komen, maar natuurlijk ook veel vergeten.

Een Engelstalig filmpje met een voorbeeld hoe je het spel speelt kan je hier bekijken :


Dit spel werd geschonken door Jeux Opla en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 10 minuten


Reacties

Populaire posts