30 carats

Vorige maand stelden we het super leuke spel 'Nosferatu' aan jullie voor : waarschijnlijk de nieuwe zomerhit bij Het Geel Pionneke. Vandaag, van dezelfde stal (Grosso Modo) stellen we jullie 30 carats voor.

Elke speler start met een schermpje om de goederen achter te verbergen, 5 steentjes van alle beschikbare kleuren, en 5 gouden blokjes. Elke speler krijgt ook een geheime kaart, waarvan de waarde kan gaan van +30 tot -30. De stenen die dezelfde kleur hebben als het scherm zullen de waarde daarvan overnemen op het einde van het spel. De gouden blokjes zijn steeds 10 punten waard.

Verder krijgt elke speler 3 transactie kaarten. Elke transactie laat een lijst van minimale biedingen zien dat een verkoper moet verkopen tijdens zijn beurt. Bijvoorbeeld : ten minste 2 stenen van zijn eigen kleur of één steen van zijn eigen kleur en 2 stenen in een kleur van de buurmannen.


Het spel zal 3 rondes duren : ochtend, middag en nacht. In elke ronde zal elke speler éénmaal de verkoper zijn. De speler kiest dan één van zijn transactiekaarten en plaatst een bod op de tafel dat minstens voldoet aan de minimale biedingen op die kaart. Staat er op de kaart 'tegelijkertijd', dan moeten alle andere spelers tegelijkertijd hun bod laten zien. Staat er op de kaart 'achtereenvolgend', dan zal elke speler één voor één een bod moeten uitbrengen. Dat bod moet telkens anders zijn dan het bod van de verkoper. Daarna zal de verkoper goederen wisselen met een tegenstander, of wisselt 2 tot 4 goudblokjes met de bank om zijn aanbod in de bank te deponeren. Hij mag dan evenveel items uit de bank trekken.


Zodra elke speler 3 maal verkoper is geweest, is het spel ten einde en iedereen laat zijn geheime kaart zien. De spelers tellen dan hun scores, en de speler met de meeste punten is de winnaar. Het aantal gouden blokjes kan van belang zijn bij een gelijkspel.

Dit spel werd geschonken door Grosso Modo en is vanaf augustus te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers : 3 - 6
Leeftijd : vanaf 9 jaar
Speelduur : 40 minuten



Reacties

Populaire posts