Frui10

Het lijkt wel dat de letter 't' vergeten is in de naam van dit spel, maar dan zou de woordspeling niet meer kloppen. Fui10 is een wiskundig spel voor de kleinere spelers.


Bij de start van het spel krijgt elke speler een ronde kaart met daarop fruit en een getal per fruitstuk. In het midden van de tafel komt een stapel kaarten met dezelfde fruitsoorten maar andere getallen. Tegelijkertijd worden de kaarten van de spelers en een kaart in het midden open gedraaid. De speler die als eerst een fruitsoort kan vinden waarvan de som juist 10 is, mag dit luidop roepen. Opgelet, om een som te maken moet je wel een fruit aanduiden op je eigen kaart en op de kaart in het midden.
En er zijn verschillende mogelijkheden : oftewel duid je fruit aan van eenzelfde kleur die samen 10 vormen, of je duid fruit aan van eenzelfde soort die samen 10 vorm. Bijvoorbeeld een banaan van 7, een banaan van 1 op je eigen kaart, en een banaan van 2 op de kaart in het midden van de tafel.


Bij een correct combinatie mag je de kaart van het midden van de tafel nemen en op jou stapel kaarten leggen. Het spel gaat verder totdat alle kaarten in het midden op zijn. De speler met de meeste kaarten is de winnaar. Verder kan je de regels nog vereenvoudigen zodat kleinere kinderen die pas met rekenen begonnen zijn dit spel ook kunnen spelen. Andere regels kunnen het spel wat moeilijker maken voor de oudere spelers.

Een filmpje met een presentatie van het spel kan je hier vinden :


Dit spel werd geschonken door The brainy band en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts