Libertalia

Dit nieuwe spel uitgegeven door Stonemaier Games, is een spel dat 10 jaar geleden reeds op de markt kwam. Stonemaier Games heeft dit spel opnieuw uitgegeven met uiteraard aanpassingen en verbeteringen. Zo werd er gewerkt aan een betere layout en werd er ook gedacht aan de solo speler. En zoals we van Stonemaier Games gewoon zijn werd er ook aandacht geschonken aan de inleg van de speldoos. Alles kan netjes worden opgeborgen. Iets we me onmiddellijk opvalt is de compacte en duidelijke handleiding. Vermits er niet veel te lezen is, ben je zo aan het spelen. 


In Libertalia zijn de spelers luchtpiraten en ga je proberen om op eilanden waar schatten liggen, een schat buit te maken. Diegene die op het einde van het spel het meeste geld in zijn/haar schatkist heeft is de winnaar. Om de schatten van de eilanden te kunnen oprapen zijn er 3 grote spelbeurten. In het verhaal van het spel gaan de spelers dus driemaal op reis, wat dus overeenstemt met drie speelrondes. Elke reis of ronde bestaat uit een aantal dagen. Elke dag ga je naar een ander eiland waar je schatten (buitfiches) kan verzamelen. Zo bestaat de eerste reis uit vier dagen. De tweede reis is een dag langer en de derde reis ben zes dagen onderweg. 

Bij het begin van de reis worden op elk eiland buitfiches gelegd. Om de buit te veroveren ga je karakterkaarten uit spelen. In totaal heeft elke speler 40 karakterkaarten. Van deze karakterkaarten spelen de spelers met dezelfde set. 1 speler schud zijn 40 karakterkaarten en neemt er willekeurig 6 uit. Alle andere spelers nemen dezelfde 6 kaarten op hand. Met deze 6 kaarten start de eerste reis. Voor de volgende reis/ronde gebeurd hetzelfde: dezelfde speler neemt terug 6 karakterkaarten en de andere spelers nemen dezelfde set. Dit maakt het spel uniek, iedereen start wel met dezelfde kaarten, maar je weet niet welke kaart je medespelers uitspelen en welke ze nog op hand hebben voor hun volgende reis.

Zodra je de reis start ga je dag per dag de ronde spelen. Per reisdag kies je een karakterkaart uit hand die je wil gebruiken. Je medespelers doen hetzelfde en kiezen ook een kaart. Daarna worden alle karakterkaarten van alle spelers in oplopende volgorde op het spelbord gelegd.

Indien er meerdere karakterkaarten van dezelfde waarde worden gelegd wordt er gekeken naar het reputatiespoor. Dit reputatiespoor is ook belangrijk voor het krijgen van geld bij het start van elke reis. Afhankelijk van je positie op het reputatiespoor zal je meer of minder geld krijgen. 


Van zodra alle karakterkaarten op het bord liggen start de eerste dag van de reis. Het verloop van een reisdag is elke dag hetzelfde. We starten met een dag, avond en nachtfase. Op de karakterkaarten staan iconen die verwijzen naar deze fase. Heb je een karakterkaart met een icoon dag, dan zal tijdens de dag fase deze eigenschap van je karakter geactiveerd worden, heeft je karakterkaart een nacht symbool, dan wordt deze eigenschap tijdens de nacht geactiveerd enz.

Tijdens de dag worden de karakterkaarten van links naar rechts geactiveerd en worden enkel die karakterkaarten met een dag symbool geactiveerd. Daarna valt de avond, hier spelen we van rechts naar links. Nu wordt de buit verdeeld. De speler met het hoogste nummer op de karakterkaart mag eerst kiezen en ook zijn avondeigenschappen uitvoeren. De nachteigenschappen kunnen zowel van zijn karakterkaart als van een pas genomen buit uitgevoerd worden. Van zodra de speler klaar is neemt hij/zij de buit en karakterkaart van het spelbord en plaatst deze voor zich. Daarna is de volgende speler aan de beurt die de voorgaande stappen eveneens uitvoert. Als laatste worden de nachteigenschappen geactiveerd. 

Het is doordat alle verschillende eigenschappen in verschillende fases geactiveerd worden dat je met elkaar in conflict komt en zo het spel ontstaat. Zo kan je bijvoorbeeld door een eigenschap de buit van het eiland wegnemen zodat niet alle spelers een schat kunnen veroveren. Of je kan een buit stelen, een karakterkaart van een speler van het bord halen, enz … Dit kan dus best wel pittig zijn en kan je plannen best dwarsbomen. Vandaar is het belangrijk om goed te overwegen of je een karakterkaart met hoog of laag nummer wil spelen.

Na het einde van reis/ronde volgt de ankerfase. Hier worden nog eigenschappen van dit icoon geactiveerd en uitgevoerd. Tijdens deze fase kan je ook je geld dat je vergaard hebt tijdens deze reis veilig opbergen in een schatkist. Dit is de enige manier om deze veilig te stellen zodat deze niet meer kan gestolen worden. De speler die na 3 reizen het meeste geld in zijn schatkist heeft verzameld, wint het spel. 


Het leuke is ook dat het spelbord dubbelzijdig (storm of rustig) is, hierdoor kan je het spel makkelijker of moeilijker maken. Daarnaast zijn er nog extra tegels die je op het spelbord kan leggen zodat je steeds kan variƫren en een andere spelervaring hebt.

Dit spel is geschonken door Stonemaier Games en is in augustus het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.
Libertalia is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 6
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts