Barcelona

De mensen die nog nooit in Barcelona geweest zijn, kan ik alleen maar aanraden om hier een citytrip te maken. Deze prachtige stad biedt niet alleen lekkers voor de bek maar ook qua architectuur zal je niet op je honger blijven zitten. De typische vierkante vormen van de verschillende wijken in de stad, zal je zeker op het spelbord van Barcelona terug vinden, het nieuwste spel van Board & Dice.


Barcelona is een economisch euro spel waarbij je langzaamaan de stad ziet opgebouwd worden. Het bevat enkel leuke elementen en mechanismes, die zich redelijk vlot laten spelen. Al moet er eerst wel een deftige handleiding doorworsteld worden. Het spel is gebaseerd op de geschiedenis van Barcelona, en dat is een overduidelijk thema hier. In de handleiding kan je verschillende informatie over deze Spaanse stad terug vinden.

Ene zeker Ildefons Cerda kwam met het idee op de proppen om de stad op een bepaalde manier op te bouwen: de straten erg breed zodat de huizen veel licht krijgen, en er meer dan plaats genoeg was voor de tram en de mensen op de straat. Hier en daar werd er een groen plaatsje voorzien, de de woonblokken kregen een 8-hoekig design.

De spelers gaan de straten, kruispunten en huizen bouwen, waardoor er meer en meer mensen uit de oude stad verhuizen naar de nieuwe districten. Deze mensenstroom zal een indicatie zijn voor 2 tussentijdse puntentellingen, en uiteindelijk het einde van het spel triggeren.

De speler die aan de beurt is trekt eerst 2 burgers uit een stoffen zak. Die plaats je allebei op een leeg kruispunt in de stad. Waar je deze plaats, is van belang voor 2 redenen. Ten eerste mag je de 2 acties die in het verlengde van het gekozen kruispunt liggen, uitvoeren. Had je een kruispunt gekozen waar diagonaal een tram staat afgebeeld, mag je de tramactie als extra uitvoeren. Ten tweede is de gekozen plaats van belang om na je acties een huis te bouwen.

Alle mogelijke acties zijn :
- Ontvang de enige 2 grondstoffen die het spel rijk is, namelijk geldstukken en textiel.
- Je kan een kruispunt bouwen. Daardoor krijg je alle middelen die staan afgebeeld in de straten die op dat kruispunt vertrekken. Legt er later iemand burgers op, krijgt de eigenaar van het kruispunt inkomsten.
- Je kan smalle of brede straten bouwen. Hoe meer je er kan bouwen, hoe meer punten op het einde van het spel. Alle middelen die je afdekt met een straat, mag je in ontvangst nemen.
- Beweeg met de tram 1 tot 2 vakjes ver, en plaats een passagier naast de tram om de actie die bij die straat hoort uit te voeren.
- Bouw publieke gebouwen voor hun speciale acties.
- Verbeter de vermenigvuldigers voor de gemeenschappelijke of persoonlijke objectieven.
- Neem een score tegel.
- Neem een keramieke tegel van je spelbord, waardoor er extra ruimte ter beschikking komt om geld en textiel op te stockeren. Met die tegel kan je een extra actie uitvoeren.

Nu je de acties uitgevoerd hebt, probeer je een gebouw te zetten. Dat is alleen mogelijk als je genoeg burgers hebt staan rond een woonblok. Een klein gebouw kan je zetten als je 2 burgers weg neemt van 2 verschillende kruispunten rondom het blok dat je gaat zetten. Die burgers - ze komen in 3 verschillende kleuren - plaats je op de 3 sporen op het spelbord, en dekt daarmee her en der getallen af. Het laagste zichtbaar getal zijn de punten die je scoort voor het bouwen. Is er 1 van de 3 sporen gevuld tot aan het eerste deel, is er een eerste puntentelling. Hetzelfde herhaal je voor de 2e tussentijdse puntentelling en de laatste keer zal het einde van het spel inluiden.

Bouw je een groter gebouw van niveau 1, dan zal je eveneens 2 willekeurige burgers nodig hebben. Een gebouw van niveau 2 mag je over een gebouw van niveau 1 plaatsen, maar je hebt 2 burgers nodig en 1 daarvan moet een bepaalde kleur hebben. Een gebouw van niveau 3 mag over een gebouw van niveau 1 of 2 gebouwd worden. Hier heb je 3 burgers voor nodig, waarvan 1 in een bepaalde kleur. Zet je een gebouw, mag je de voor en nadelen dat daarop staat afgebeeld ontvangen. Tot slot leg je een marker van je kleur op het gebouw om aan te duiden wie het gebouwd heeft. Op het einde van je beurt trek je nog eens 2 burgers uit de zak en kan je al beginnen plannen aan de volgende beurt.

Het opbouwen van de stad is leuk. Bijna wel elke keer zie je iets nieuw in de stad verschijnen. Je hebt nooit het gevoel dat je een verloren beurt hebt, want je kan altijd wel iets doen. Je scoort punten door bepaalde zaken af te dekken, maar ook door zaken vrij te spelen door materialen die je elders weg neemt. Het belangrijkste element is het plaatsen van je 2 burgers, waarmee je de 2 acties kiest om uit te voeren. Een volgende speler kan echter die burgers gebruiken om een mooi gebouw te plaatsen. De speler die gaat bouwen kan dan weer een kruispunt leeg maken, waardoor de volgende spelers die plaats opnieuw kunnen gebruiken om 2 acties uit te voeren die overeenkomen met dat kruispunt. Je merkt dat dit systeem vernuftig in mekaar zit. Zonder het te beseffen help je de volgende spelers.

Bovendien kan je een soort van kettingreactie veroorzaken. Door bepaalde acties mag je nogmaals een actie doen waardoor je nog een extra kunt uitvoeren ... tot er een puntentelling is.

Bij de eindtelling kunnen de score tegels de doorslag geven. Die score tegels neem je zelf tijdens het spel. Elke tegel heeft een unieke manier om punten te verdienen. Bijvoorbeeld een punt per straat die je gebouwd hebt. Naast elke score tegel kan je een vermenigvuldiger upgraden. In plaats van de totaalscore van deze tegel x2 te doen, mag je deze vermenigvuldigen met 3.

De interactie met andere spelers is redelijk hoog. Wij speelden het spel met 2, maar we gaan het zeker eens uittesten met meerdere spelers. Erg mooi spel als je weet dat dit het eerste spel is van Dani Garcia.
Dat vraagt om meer.


Dit spel is geschonken door Board&Dice en is in augustus het spel van de maand.
Barcelona is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 60 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts