My City Roll & Write

Velen hebben waarschijnlijk al mogen kennis maken met het bordspel My City. Vandaag stellen we jullie My City Roll & Write voor. Gelukkig is deze variant geen legacy spel, waardoor meerdere spelers dit spel kunnen spelen.

In de speldoos vinden we 3 dobbelstenen en een dik pak met 192 dubbelzijdige schrijfblaadjes. Je doel is om de volledige campagne te winnen, maar ook losse overwinningen of winnaar zijn van een hoofdstuk is een mooi doel.

Elke speler krijgt eenzelfde papiertje met daarop een bepaald scenario. De 3 dobbelstenen zullen de hoofdrol spelen om de stad die je gaat tekenen vorm te geven. Ze worden bij de start van elke ronde gedobbeld, en bepalen welk figuur en welk soort van gebouw de spelers mogen tekenen. De 2 blauwe dobbelstenen hebben een grijs bolletje in het midden. Pas die tegen mekaar en je weet welk tetris-achtig figuurtje je moet tekenen. De witte dobbelsteen duidt aan welk soort gebouw je mag tekenen.

Terwijl je je stad tekent, moet je wel aan de regels voldoen. Geen gebouw zetten over een berg of bos, en je start altijd met tekenen langs de rivier. Elk bos dat geen gebouw heeft, levert je een punt op. Alle stenen die nog zichtbaar zijn, zullen strafpunten geven. De lege vakjes op het einde van de ronde leveren ook een strafpunt op. Kies je om een gebouw niet te zetten, kleur je een bolletje in, maar hoe meer bolletjes je inkleurt, des te meer strafpunten je krijgt op het einde.

Naarmate de campagne verder gaat, zal elk hoofdstuk nieuwe elementen en uitdagingen toevoegen, en daarmee gepaard gaande nieuwe regels. Zo zal je in het eerste hoofdstuk districten bouwen voor extra punten. In hoofdstuk 2 komen er kerken bij, waar je extra punten krijgt als je ze laat omringen door verschillende soorten gebouwen. In hoofdstuk 3 is het verzamelen van geld een nieuw element, die je bonuspunten kan geven op het einde van het hoofdstuk.

Het thema van het bordspel is perfect terug te vinden in dit dobbelspel, en daarbij komen nu unieke nieuwe elementen bij. De sterkte van dit spel is voornamelijk het opbouwen van de elementen en de regels tijdens de campagne. Die elementen zullen telkens weer uitbreiden of veranderen, waardoor dit spel telkens weer vernieuwend is, en de spelers nieuwe en betere tactieken kunnen verzinnen in de loop van de campagne.


Als we een puntje van kritiek moeten geven, is het ontbreken van potloodjes in de speldoos. Over het algemeen is My City Roll & Write een degelijk broertje of zusje van het origineel bordspel. Niet alleen is dit spel compacter dan het origineel, maar het speelt ook een pak sneller. Aan de eenzame speler werd gedacht, want je kan dit spel op je eentje spelen.


Dit spel is geschonken door Kosmos en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.
My City Roll & Write is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 1 - 6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts