Inside job

 

Heb je graag spellen waar de spelers een geheime identiteit aannemen ? Ben je niet vies van een kaartspelletje 'slagen halen' ? Dan is Inside Job de perfecte mix voor jou. 

Bij de start krijgen alle spelers in het geheim een rol. Ofwel ben je een blauwe agent, ofwel ben je een soort van spion, een rode agent. De blauwe agenten proberen een aantal missies - afhankelijk van het aantal spelers - te volbrengen. De rode agent zal een poging ondernemen om een bepaald aantal koffertjes te verzamelen. Lukt geen van beide opdrachten tegen het einde van het spel, zal er gestemd worden wie de rode agent zou kunnen zijn.


Elke speler krijgt een aantal kaarten die in 4 kleuren komen en getallen hebben van 1 tot 13. De startspeler legt een eerste missiekaart open en leest deze hardop voor. Een voorbeeld van een missie kan zijn dat alle kaarten in oplopende waarde moeten gespeeld worden. Lukt dat, is de missie volbracht.
Als de startspeler een kaart van een bepaalde kleur uitkomt, MOET iedereen die kleur volgen, behalve de rode agent is dat niet verplicht. Kan je niet volgen in die kleur, mag je eender welke kleur spelen.

Op de missiekaart staat evenzeer 1 van de 4 kaartkleuren afgebeeld. Dat geeft aan welke kaart de 'troef' is. Met een troefkaart kan je een slag afkopen. Dat is belangrijk, want de speler die de slag haalt, krijgt een koffertje. Denk eraan dat de rode speler 4 of 5 koffertjes nodig heeft om als winnaar bekroond te worden. Spelers kunnen de koffertjes ook gebruiken om op een gespeelde kaart te leggen, om van die kaart een troefkaart te maken. Handig om een slag te winnen. De winnaar van de slag krijgt niet alleen een koffertje uit de voorraad, maar mag ook alle ingezette koffers nemen.

Is een missie geslaagd, dan komt die missie naast de overzichtskaart te liggen in het midden van de tafel. Zodra er 5 of 6 missiekaarten volbracht zijn, winnen de blauwe agenten. In een spel met 5 spelers krijgt iedereen 10 kaarten op hand. De laatste kaart zal niet gespeeld worden. Als er na 9 rondjes geen winnaar uit de bus komt, zal er gestemd worden. De speler met de meeste stemmen laat zijn karakterkaart zien. Is dat de rode agent, winnen de blauwe agenten. In het andere geval wint de rode agent.

Zodra een speler 4 koffertjes heeft - dat is zo bij 5 spelers het geval - moet hij zijn karakterkaart omdraaien. Was dat de rode agent, wint deze onmiddellijk. Was dat een blauwe agent, gaat het spel verder. Vanaf nu mag deze niet anonieme blauwe agent geen koffertjes meer gebruiken om van gewone kaarten, troefkaarten te maken.


Laat je niet afschrikken door de Duitse teksten op de kaartjes. Ze zijn redelijk beperkt en best gemakkelijk te vertalen. Het enige nadeel is dat je minstens met 3 en maximum met 5 spelers moet zijn. We speelden het spel met 5 spelers, en ik geloof wel dat iedereen dit een leuk spel vindt. De uitleg neemt 5 minuten in beslag, een spelletje spelen grofweg 15 minuten. Vandaar dat we het 3 keer na mekaar gespeeld hebben. De rode agent won 1 keer, door een foutieve stemming van de blauwe agenten. De andere 2 rondjes wonnen de blauwe agenten door tijdig het aantal vooropgestelde missies te behalen. Het blijkt dus niet eenvoudig om als rode agent te spelen. 

Eenmaal je het spel onder de knie hebt, kan je de gespecialiseerde agenten toevoegen om het spel nog spannender te maken. De speciale missies kunnen dan ook nog aan de missies toegevoegd worden.
Een spel dat je zeker eens moet proberen, zeker als je fan bent van spellen zoals Nosferatu, The Resistence, The Crew etc ...

Dit spel is geschonken door Kosmos Verlag en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.
Inside Job is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 3 - 5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 min


Reacties

Populaire posts