High Score

High score is niet het allernieuwste spel van Kosmos, want het kwam al in 2021 op de markt. Het zou een herwerkte versie zijn van Decathlon, één van de eerste roll & write spelen van Reiner Knizia. Zelf heb ik nog nooit Decathlon gespeeld, maar wel deze High Score.

In het midden van de tafel komt een scorespoor te liggen, en elke speler legt een blokje van zijn gekozen kleur in het midden van dat spoor. Elke speler neemt een jeton met daarop het getal '30'. Dat zal je onder je scoreblokje moeten schuiven eenmaal je de 30 punten voorbij gaat op het spoor.

 

Uit de stapel met opdrachtkaarten trekken de spelers er 7, die gedekt op de tafel komen te liggen. De startspeler neemt alle dobbelstenen en draait de eerste opdrachtkaart open. Op deze opdrachtkaart kunnen we 3 dingen zien. In het rode vak staat hoeveel de 'joker' waard is. De joker vervangt het getal 6 op de dobbelstenen. In het gele vak wordt weergegeven hoe dikwijls je mag dobbelen, of hoe je de dobbelstenen moet opzij leggen. In het grijze vak staat afgebeeld hoe je punten kan scoren.

In het voorbeeld hieronder, is de joker 5 punten waard. Je mag in totaal 3 keer (her)dobbelen, met alle dobbelstenen. De opdracht is om dobbelstenen met waarde 1 tot 4 te werpen. Die som van de ogen zal worden opgeteld. De som van de overige dobbelstenen wordt ervan afgetrokken om de totaalscore van deze ronde te kennen. De startspeler zet zijn scoreblokje op de overeenkomstige score op het spoor, en geeft de dobbelstenen aan de volgende speler.

Nadat alle spelers aan de beurt zijn geweest, wordt gekeken wie het verste op het spoor staat. Die speler is de winnaar van deze ronde, en mag een gouden medaille of 3 punten nemen. De tweede speler neemt 2 punten, de derde speler wint 1 punt. De volgende spelers hebben jammer genoeg geen punten.

De volgende opdrachtkaart wordt open gelegd, en de 2e ronde kan starten. Na 7 rondes wordt gekeken wie de meesten punten heeft om de winnaar te bepalen.


High Score is een erg eenvoudig dobbelspelletje met bijna geen regels. Je bent dus op een paar minuten aan het spelen. Voor de veelspeler zal dit simpel dobbelspel te eenvoudig zijn. De doelgroep voor dit spel zijn dan ook jongere spelers of personen die niet te vaak een spel spelen. Toch nog even vermelden dat de achterkant van de opdrachtkaarten erg mooi en hypnotiserend zijn.

Dit spel is geschonken door Kosmos en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts