Chactun

Legendes zeggen dat diep in de jungle de oude stad Chactun ligt, bewaakt door een machtige wachter. Welke expeditie kan als eerste alle gevaren en hindernissen overwinnen? In Chactun proberen we als eerste onze stapel padkaarten uit te spelen, want als deze leeg is, winnen we het spel.

Daarvoor gooit de actieve speler eerst met twee dobbelstenen en controleert of de som van beide dobbelstenen binnen het aangegeven bereik van zijn volgende padkaart valt. Als dat het geval is, mag hij deze afleggen en ofwel op de hand nemen, of verder dobbelen om nog meer padkaarten af te leggen. Met onze handkaarten kunnen we de waarde van de huidige worp beïnvloeden – ook in de beurt van een medespeler. Zo kunnen we het resultaat manipuleren en bijvoorbeeld voorkomen dat onze medespeler verder over zijn pad voortbeweegt. Kunnen we het aangegeven bereik niet behalen, dan mogen we ook de bovenste padkaart van een medespeler op hand nemen. Zo versterken we ons eventueel voor verdere zetten, maar komt deze medespeler een stap dichter bij het eigenlijke doel.



Wanneer er een dubbel getal wordt gegooid, wordt er bovendien een "natuurkaart" getrokken, die een willekeurig effect uitvoert en in feite een gebeurteniskaart voorstelt. Is de som van beide dobbelstenen 7, dan kan dit resultaat niet worden veranderd en mogen we bovendien de oude wachterkaart Chac Bolay op de padstapel van een andere speler plaatsen. Zolang de wachter op een padstapel ligt, kunnen daar geen kaarten van gespeeld worden.

Naast het manipuleren van de dobbelsteenresultaten dienen de handkaarten ook om verschillende acties uit te voeren, zoals het ruilen van kaarten met een medespeler of het mogen nemen van meerdere kaarten op hand.


Chactun speelt snel en zonder wachttijden, omdat we met onze handkaarten ook de resultaten van onze medespelers kunnen beïnvloeden. We moeten dus altijd bij de les blijven, zelfs als we niet aan de beurt zijn. Het basisconcept – het manipuleren van dobbelsteenresultaten en het voortbewegen over het pad – werkt goed en is erg leuk. 

Ondanks het eenvoudige spelprincipe laat de handleiding meerdere vragen open, zijn de formuleringen onhandig en wordt het sleutelwoord afleggen meerdere keren gebruikt zonder dat het ooit wordt uitgelegd. Het is wel af te leiden, maar dit voorbeeld alleen al toont aan dat de handleiding niet goed in elkaar zit.

Daarnaast wordt het spelverloop bijna volledig op zijn kop gezet door de gebeurteniskaarten en acties. Ruil je padstapel met die van een ander komt vaak voor. Hoe goed ik mijn pad ook opbouw, ik kan alles in één klap verliezen als ik moet ruilen met een andere speler. Omgekeerd, als ik een bijna uitgespeelde padstapel ontvang, voelt dat ook niet als een beloning. Voor discussie vatbaar.



Dit spel is geschonken door GDM en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 - 30 minuten

Reacties

Populaire posts