Böse Kuh

Bij het zien van de titel vraag je je misschien of waarom de koe zo slecht gehumeurd is. Zou hij te weinig uren in de wei hebben rond mogen dartelen, of staan ze met teveel bijeen in de stal, of zou het eten niet meer smaken? Als je een spelletje Böse Kuh gespeeld hebt, weet je het juiste antwoord. De koe heeft noodgedwongen te veel minpunten moeten incasseren en verliest daardoor het spel.
Het spel bestaat uit 60 koeienkaarten, verdeeld over 10 kleuren. (Voor de mensen die moeite hebben met het onderscheiden van de diverse kleuren, zijn er ook symbolen afgedrukt op de kaarten. Jammer genoeg staan deze symbolen alleen aan de onderzijde van de kaarten, waardoor ze slecht te zien zijn als de handkaarten gestoken zijn). Iedere speler ontvangt bij aanvang van het spel vijf handkaarten. 
In het midden van de tafel liggen de diverse opdrachtkaarten. De opdrachten doen denken aan het alom bekende Yahtzee. Zo is er een opdrachtkaart waarbij het nodig is om een full-house te maken en één om een straat te scoren. Maar aan dat scoren zitten nogal wat haken en ogen. Op de opdrachtkaarten komen namelijk puntenfiches te liggen. En daar zit nu het addertje onder het gras. Er zijn zowel fiches met plus- als ook met minpunten erop.
Als je aan de beurt bent, leg je tenminste één kaart aan bij een opdrachtkaart. Uieraard moet deze kaart wel onderdeel uitmaken van de opdracht op de kaart. Het is tevens toegestaan om meerdere kaarten aan te leggen, maar deze moeten wel bij één en dezelfde opdrachtkaart aangelegd worden. Vervolgens trek je net zoveel kaarten van de trekstapel totdat je hand weer aangevuld is tot vijf kaarten. Lukt het je om een opdrachtkaart te vervullen, dan neem je het bijbehorende puntenfiche. Als dit een pluspuntenfiche is, wil je dit uiteraard graag zelf behouden, van het fiche met minpunten wil je zo snel mogelijk af zien te komen. En hier komt het pestelement om de hoek kijken. Het fiche met minpunten geef je namelijk zonder blikken of blozen aan je medespeler. Kom jij er even goedkoop vanaf! De opdrachtenkaarten worden omgedraaid en er verschijnt weer een nieuwe taak die volbracht moet worden. Als er specifieke kleuren nodig zijn, wordt dit aangegeven. De grijze kaarten verlangen geen kleuren, maar de juiste getallen. 

En zo gaat het spel verder totdat er geen puntenfiches meer over zijn. Op dat moment eindigt het spel onmiddellijk en worden de plus- en minpunten geteld. De speler met de meeste punten wint!.
Ook al heeft het misschien een hoog Yahtzee gehalte, het heeft iets verrassends in zich. Het moeten spelen van een kaart indien deze bij een opdracht past, maakt dat je minpunten moet verzamelen. Maar dat is in dit spel niet erg, omdat je deze direct weg kun geven. Dus ga je zelf voor het zoveel mogelijk verzamelen van pluspunten, of geef je liever de minpunten weg? 
Zorg er in ieder geval voor dat jij de koe bent die het laatste lacht. 

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 25 minuten

Dit spel is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Moses Verlag GmbH

Reacties

Populaire posts