Sagani

Wanneer ik de doos in een spellenwinkel tegen zou komen, zou ik deze niet als eerste in mijn hand nemen. Daarvoor trekt hij te weinig mijn aandacht, met te fletse kleuren. Maar als je eenmaal de doos geopend hebt, word je al snel enthousiaster. En dat enthousiasme wordt telkenmale meer. Op het oog lijkt het dat we hier te doen hebben met een simpel tegel leg spel waarvan er al zo velen op de markt gebracht zijn. Maar schijn bedriegt. Dit legspel is meer een puzzel te noemen dan een spel. Eenvoudig uit te leggen, maar lastig tot een goed einde te brengen. De spelers bouwen ieder een eigen imperium met de te gekozen tegels.  Iedere geest op de tegel streeft naar harmonie tussen de elementen. Elke geest belichaamt één van de vier natuurelementen en zo ontstaat er een kleurrijke harmonieuze wereld waarin de geesten voor ons zichtbaar worden. Maar de geesten worden niet zo maar zichtbaar. Om de juiste tegel te kiezen moeten de spelers niet alleen oog hebben voor de gekozen kleur, maar ook aandacht hebben voor de opdracht welke op iedere tegel afgebeeld staat. Tegels mag je alleen horizontaal en verticaal aangrenzend bouwen.
 
  

Op ieder element op de tegel dient de speler één of meerdere fiches van zijn kleur te leggen, afhankelijk van het aantal opdrachten (pijlen) die op de tegel staan. Dit fiche blijft daar net zo lang liggen totdat de opdracht vervuld is. Maar pas op, je hebt maar een beperkt aantal fiches tot je beschikking. Heb je geen fiches meer om op de elementen te leggen, dan word je verplicht om een zogenaamd wanklankfiche te nemen en deze op het open element te leggen. Dit levert je wel direct twee minpunten per wanklankfiche op. De opdracht is vervuld als de juiste kleur tegel in de juiste richting gelegd is. Als alle opdrachten op een tegel zijn vervuld, dan wordt de tegel omgedraaid zodat de geest zichtbaar wordt. Het aantal punten dat de geest waard is, krijgt de speler bijgeschreven op het scoretableau.  De eerste speler die een x- aantal punten heeft weten te verzamelen, afhankelijk van het aantal spelers, wint het spel.

De eindconclusie van Sagani is dat het een verrassend leuke puzzel is, die zeker een plekje in ieders collectie verdient. 


Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke.

Dit spel is geschonken door Skellig Games.

Reacties

Populaire posts