Flotter Otter

 


Inspecteer. Detecteer. Stapel. Win, leert ons de website van Flotter Otter ons. Een bliksemsnel spel voor alerte ogen en snelle vingers. Een snelheidsspel zoals er al veel op de markt zijn ? Ja, maar Flotter Otter zit goed in elkaar en bevat leuke spelelementen die niet alleen het doelpubliek zullen aanspreken.

Het eerste wat je ziet bij het openen van de doos zijn DUPLO-achtige blokken, in vijf kleuren (oranje, geel, blauw, groen en roze), samen met stapelkaarten, waarop opdrachten en punten staan. Flotter Otter speelt zich immers af in de otterhaven, waar de otters (spelers) proberen hun dozen (blokken) zo snel mogelijk zo juist mogelijk te stapelen. Degene die hier het best in slaagt is de Flotter Otter (‘de parmantige otter’) en wint het spel ! 

Elke speler krijgt vijf blokken (één van elke kleur) en één stapelkaart (ter waarde van twee punten). De ‘grabbelkaarten’, die aangeven wie het snelst stapelt, worden in het midden van de tafel gelegd (steeds één minder dan het aantal spelers). Hierna wordt onder elke grabbelkaart een stapelkaart gelegd en kan het spel beginnen. 


Iedereen speelt simultaan en bouwt zo snel mogelijk een juiste toren. Elke stapelkaart bevat vijf voorwerpen (één van elke kleur) die op twee manieren serieel van elkaar verschillen (zie onderstaande voorbeeld). Iedere speler stapelt zijn blokken naar deze serie (op- of aflopend). Bijvoorbeeld: de emoties op de t-shirts gaan van droevig naar heel blij én de halsopeningen gaan van groot naar klein. Een juiste stapel is in dit geval dus groen-blauw-roze-oranje-geel (of deze reeks in omgekeerde volgorde; emoties) of blauw-groen-oranje-geel-roze (of omgekeerd; halsopeningen). 

De eerste die (denkt dat hij) een juiste stapel maakt claimt de laagste grabbelkaart, de ronde gaat verder tot alle grabbelkaarten op zijn. Hierna worden de stapels nagekeken. Een foute stapel levert een minpunt op, een juiste één punt (de speler mag de stapelkaart ‘open’ bij zich houden, deze telt voor één punt). Maar: het zit hem in de details, want elke stapelkaart bevat een gekleurd vergrootglas. Begint of eindigt een juiste stapel met de kleur van het vergrootglas (in voorgaand voorbeeld blauw, dus de stapel van de halsopeningen) dan krijg je niet één maar twee punten (leg de stapelkaart gedekt voor je, dan telt deze voor twee punten).

De snelste speler die juist stapelde is de Flotter Otter van deze ronde (er zijn telkens twee verschillen per stapelkaart en twee mogelijk Flotter Otters per kaart). Een nieuwe ronde start tot minstens één speler vijf punten gescoord heeft, dan eindigt het spel. 

Plezier verzekerd, en aangezien iedereen tegelijk speelt, moet er niemand op zijn beurt wachten, wat bij onze kleinste leden steeds in de smaak valt. Net als het spelen met de blokken, uiteraard. Ook leuk zijn de stapelkaarten, die voor kinderen voor wie het spel nog iets te moeilijk is, wel als educatief spel kunnen dienen, om groter/kleiner, meer/minder, … spelenderwijs te oefenen. 

Dit spel werd geschonken door Zoch en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts