Truffle Shuffle

Als goede Belg zijn we natuurlijk blij met een spel over onze nationale trots: chocolade, meer bepaald: pralines ! In het snelle familiekaartspel Truffle Shuflle krijgen de spelers een gemeenschappelijke doos (voorraad) aan lekkernijen, waaruit ze de meest waardevolle set pralines proberen te scoren. Pralinekaarten hebben een waarde (1-5) en een kleur (roze, geel, groen, paars). Maak slimme combinaties, vervolledig orders volgens de wensen van de klant en scoor het hoogste aantal chocoladepunten !

De in de voorraad beschikbare pralinekaarten worden piramidegewijs op tafel gelegd: vier kaarten aan de top, waarna bovenliggende rij een kaart extra telt, tot en met de basis van negen kaarten. De kaarten liggen per rij afwisselend ‘open’ (rijen van 4-6-8 kaarten) en ‘dicht (rijen 5-7-9). Overige pralinekaarten vormen de trekstapel. Ook een aantal bonusmunten (afhankelijk van het aantal spelers) liggen voor het grijpen. Elke speler krijgt een overzichtskaart en het spel kan beginnen. 


Elke ronde kiest elke speler één actie: ofwel een ‘beschikbare’ (niet overlapte) kaart uit de voorraad op hand nemen, of een actiekaart spelen. Zo kan je met de ‘Take 2’ éénmalig twee pralinekaarten nemen, en sla je met de ‘Skipkaart’ een beurt over, zodat je volgende beurt (eveneens éénmalig) zowaar drie kaarten mag nemen. Beschikbare kaarten die gedekt in de voorraadpiramide liggen worden ‘blind’ gekozen en zijn dus enkel zichtbaar voor de kopende speler. 

De overzichtskaart bevat een aantal mogelijke orders, met de overeenkomstige punten eens ze vervolledigd zijn. Zo kan je proberen een set ‘één van elke kleur’, ‘vier van dezelfde kleur’ of ‘vier opeenvolgende waarden’. Grotere sets van meer dan vier kaarten combineren reeksen van kleuren én waarden en leveren uiteraard meer punten op. 
Een order volmaken mag steeds tijdens je beurt (niet aan het einde van het spel !), nà het uitvoeren van je eerste actie. Leg alle nodige kaarten open op tafel, al dan niet gecombineerd met joker- en/of actiekaarten waarmee kleuren of waarden aangepast kunnen worden. Alle spelers overlopen of het order correct is, waarna de beloning (munten) uitgekeerd wordt en de gebruikte kaarten afgelegd worden. 


Denk goed na over welke sets je probeert te scoren: zo leveren grote sets meer punten op, maar scoren de snelste inpakkers de bonuspunten naast de piramide ! 
Zijn de kaarten uitgeput, eindigt de ronde. De trekstapel vormt een nieuwe piramide. Handkaarten mogen meegenomen worden, maar niet meer dan er spelers zijn. Overtollige handkaarten moeten worden afgelegd. Na drie rondes zijn alle 117 kaarten uitgeput en eindigt het spel. 

Truffle Shuffle is een kaartspel met een beknopte handleiding en beperkte set-up. Geschikt voor familie en gelegenheidsspelers, en je kan (bijna) meteen aan het spel beginnen. Als is het niet altijd even simpel als het lijkt, en vergt het een dosis tactiek en overzicht, waardoor het steeds boeiend blijft. Met de handige overzichtskaarten heb je mogelijke orders steeds bij de hand en door het leuke ‘bedekte kaarten’ effect kan je je laten verrassen. Al past de gekozen kaart misschien niet meteen in je plannen, biedt ze misschien nieuwe mogelijkheden voor een volgend order…

Verloren geraakt in een zee van chocolade ? Benodigde pralines voor je neus weggekaapt zien worden ? Met een gemiddelde spelduur van 20 minuten neem je toch meteen revanche in een Truffle Shuffle rematch ? 

Dit spel werd geschonken door AEG en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Leden kunnen dit spel kopen bij Lotana met 10% korting.


Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Speelduur: 15 - 30 minuten

Reacties

Populaire posts