Button up!

Jactalea kennen we van de kleine speeldoosjes met leuke en uitdagende spelletjes erin. We bevinden ons deze keer in het jaar 1814 in de tijd van Napoleon Buttonaparte en generaal Ludwig Von York Buttonburg. Zoals je al aan de namen kunt zien, nemen ze het hier allemaal niet zo serieus ....


De speelstukken zijn knopen, hoe origineel is dat ? We hebben hier te maken met een abstract spel waarbij spelers trachten de knopen te manipuleren (die eigenlijk de troepen voorstellen) om zo meer punten te scoren dan je tegenstander.

Om te starten leg je 9 willekeurige knopen in een cirkel : 3 rode die Napoleon voorstellen, 3 zwarte die de generaal voorstellen, en 3 neutrale witte spionnen. Tijdens een beurt neemt de actieve speler een stapel dat een spion bevat vast, en verdeeld deze stapel dan kloksgewijs knop voor knop. Dus de eerste zet is een enkele witte knop die bij op de linker knop komt te liggen. Indien die stapel bewogen wordt tijdens de 2de beurt, zal de onderste knop bij de linker knop geplaatst worden, en de witte knop bovenop de stapel van die zijn linker knop. Indien de kleur van de laatst geplaatste knop overeen komt met kleur van de knop die afgedekt werd, mag de actieve speler nog een beurt spelen.


Zodra er maar 1 stapel met knoppen over blijft, is de ronde ten einde. Elke knop heeft een sterkte gelijk aan zijn hoogte in de stapel. De spelers tellen dan hun sterkte, en de speler met het hoogste getal krijgt zoveel overwinningspunten als het verschil tussen de 2 sommen. Zodra een speler 15 of meer punten heeft, is hij gewonnen. Zo niet wordt er nog een rondje gespeeld.

Dit spel werd geschonken door Jactalea en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten




Reacties

Populaire posts