Beez

In dit zomers spelletje 'Beez' gaan de spelers aan de slag met bezige bijtjes. Om het spelbord klaar te zetten puzzel je eerst een bloemenveld in mekaar dat bestaat uit bloemen in verschillende kleuren, met hier een daar een blad met dauwdruppels. De nectar blokjes worden op de juiste kleur van bloemen gezet, en alle spelers plaatsen hun bij op een gekozen startpositie in de bijenkorf. Elke speler krijgt  een eigen spelbord in de vorm van een honingraat, om hun nectar op te slaan die ze gaan verzamelen.

Bij het spel zitten verschillende kaarten die aangeven hoe je punten kan verdienen. Die worden geschud en 3 daarvan worden er open op de tafel gelegd. Deze voorwaarden om punten te scoren zijn dus geldig voor alle spelers. Bovendien krijgt elke speler nog 3 andere kaarten met daarop condities om nog meer punten te scoren. Van die 3 kaarten mag je er 2 in het geheim bijhouden, de derde kaart gaat terug de doos in. De bijen zijn nu klaar om uit te vliegen.

Een spelbeurt bestaat uit 3 fases :
Je vlucht plannen, vliegen en nectar verzamelen, nectar opslagen en honing maken.

Bij het plannen van je vlucht kies je hoe ver en in welke richting je bij gaat vliegen. Elke bij staat op een voetje met 6 randen, en op elke rand staat aangegeven hoe ver je in die bepaalde richting kan vliegen. Kies je bijvoorbeeld voor de kant met 2-4, zal je bijtje draaien in de richting van die zijde, en dan 2 of 4 stapjes verder vliegen. Belangrijk hierbij is dat je nooit rechtdoor kunt vliegen. Kom je op een bepaald vakje aan, zal je volgende vlucht steeds in een andere richting zijn. Kom je op een blad met dauwdruppels terecht met je beweging, mag je daar stoppen en onmiddellijk een volgende vlucht uitvoeren, maar dan ook in een andere richting dan van waar je kwam.

Land de bij op een bloem met een nectar, mag je die nectar in je eigen honingraat stockeren. Land je met je bij in het midden van een bloem, mag je de grote nectar nemen met als extra nog een kleine nectar die erlangs ligt. De nectar die je zo verzamelde, leg je op een getal in je honingraat die overeenkomt met het aantal vakjes dat je gevlogen hebt. Dus vloog je in deze beurt 5 vakjes ver en neem je een nectar, moet die nectar op je honingraat komen te liggen waar ook een 5 staat.

Zodra een speler 12 of meer nectar heeft verzameld, word de lopende ronde nog verder gespeeld, en is het spel ten einde. Eerst worden de punten geteld voor de gemeenschappelijke doelen, daarna toont elke speler zijn 2 geheime kaarten en worden daar de punten voor geteld. De speler die uiteindelijk de meeste punten heeft is de winnaar.

Beez ziet er heel vrolijk en kleurrijk uit, en het zijn vooral de 4 kleine miniatuur bijtjes die in het oog springen. Die zien er erg realistisch en schattig uit. De eenvoudige regels en korte speelduur maken dit een interessant spel voor beginnende spelers, maar ook gevorderde spelers zullen plezier beleven aan Beez: het plannen van de vlucht en het wegkapen van de nectar voor de andere bijen kunnen het best wel tactisch maken. De verschillende publieke en persoonlijke doelen bij elk spel maken het spel ook telkens weer anders. Wij zijn fan !

Dit spel is geschonken door Asmodee NL / Next Move Games en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.
Beez is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 - 40 minuten

 


Reacties

Populaire posts